BAZI YAZARLAR BAZI ŞAİRLER
Son yıllarda genç nesiller arasında kitap okuma oranının arttığına, en azından bazı kitapların çok okunduğuna tanıklık ediyoruz. Böylesi gelişmeler, hepimizi doğal olarak çok mutlu ediyor. Hangi yazarların, hangi kitapların çok tercih ediliyor olması, bir açıdan önemli değilse bile, ayrıca değerlendirilmesi gereken bir husus olarak duruyor önümüzde.
Yaşamın her alanında olduğu gibi kitap dünyasında da zaman zaman kimi kitaplar moda olur; kimi yazarlar veya türler birden çok okunmaya başlar. Son yıllarda özellikle Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın bazı kitap dizileri benzer bir şekilde moda haline geldi. Bunu herhangi bir durumu olumsuzlamak için değil; olanı tespit etmek için belirttiğimi ifade edeyim. Bu moda haline gelme sayesinde de kimi klasik diyebileceğimiz yazarlar, gençler tarafından da keşfedildi. En çarpıcı örnekler olarak Stefan Zweig ve Sabahattin Ali’yi zikredebiliriz.
Vefatının üstünden yetmiş yıl geçen ve böylelikle telif hakları kamuya devredilen bazı yazarlar da yine yeniden keşfedildi. Daha önceki yıllarda eserlerini piyasada bulmakta dahi zorlandığımız önemli yazarların kitapları ulaşılabilir hale geldi ve yine bunlardan bazıları, gençlerimiz tarafından tanınmaya başladı. Kitapların baskı sayıları arttıkça da birim başına maliyetler düştüğü için bu tür kitapların fiyatları daha düşük seviyelere geldi.
Tüm bunları toparlayacak olursak yaşanan sürecin Türkiye’nin kültür ortamı için olumlu olduğunu belirtmemiz yerinde olacaktır. Ha, gençlerin okuduğu bazı yazarlar çok nitelikli değilmiş; kitapların kimi kalitesizmiş… Varsın olsun. O eserlerle de olsa okumaya alışırlarsa sonrasında kendi kaliteli eserlerini de bulacaklardır. Gençlerin okuması geleceğimizin en önemli yatırımlarından birisi. Bırakalım, yeter ki okusunlar…
Yorumlar
Kalan Karakter: