Daha önce de benzer bir konuda yazmıştım. Kimi zaman eski gazeteleri karıştırıyorum, haberleri okuyorum, köşe yazılarında kim ne yazmış diye bakıyorum. Bana en çok keyif veren işlerden birisi bu. Hem eski günlere gidiyorum böylelikle hem de eskiden bu iş nasıl yapılıyordu; bunu bir kez daha görüyorum.
Basılı gazeteler artık ne yazık ki son günlerini, son yıllarını yaşıyorlar. Yirmi yıl kadar önce İngiltere’de bir gazete artık basılı nüshasını sonlandıracağını ve tamamen internet ortamına geçeceğini duyurduğunda çok şaşırmıştım. Nasıl olabilir, diye düşünmüştüm. Basılı gazetenin, derginin yerini bilgisayarın tutabileceğini düşünmek, hayal etmek bile imkânsıza yakındı o yıllarda. Bugüne geldiğimizde artık bilgisayara da gerek kalmadığını, tüm işlerimiz gibi haber edinmenin de cep telefonlarımız sayesinde gerçekleştirilebildiğini görüyoruz artık. Geçmişten bakıldığında gerçekten de öngörülebilmesi çok ama çok zor şu anlattıklarımı…
Keza bu yazıları da internet ortamında okuyorsunuz. Artık basılı gazete tirajları da satışları da yok denecek kadar azaldı. Ancak belirli bir yaşın üzerindekiler ve bazı kahvehaneler ya da esnaf dükkânları satın alıyor basılı gazeteleri. Hatta gazete bayii bulmak dahi ciddi bir mesele haline gelmiş durumda. Öyle ki yirmi yıl kadar önce hemen her köşe başındaki bakkaldan alınabilirken bugün herhangi bir gazete ya da dergi satın alacaksanız ciddi şekilde zorlanıyorsunuz. Ancak birkaç bakkal ya da market gazete satıyor günümüzde. Muhtemelen çok yakında onlar da kalmayacak. Bir devir böylece sona erecek.
Daha önce de aklıma takılan, hâlâ cevabını bulamadığım soru ise şu: Basılı gazete devri kapandıktan sonra bu yayınların arşivine kimler nasıl ve nereden ulaşabilecekler? 30 yıl, 50 yıl sonra bugünü araştıracaklar, haberleri bulabilecekler mi? Bunu zaman gösterecek…
Yorumlar
Kalan Karakter: