Her yıl haziran ayının sonlarından itibaren ülkemizin dört bir tarafında orman yangınları başlıyor ve ne yazık ki yaz boyu binlerce dekar ormanımız yok olup gidiyor. Ormanlarımızla birlikte içimiz de yanıyor elbette. Yok olan sadece ağaçlar da değil üstelik. Ormanlarda yaşayan canlar da yok oluyor ağaçlarla birlikte. Son yangınlarda bir de çok acı ki bazı köylerimiz yok oldu; yüzlerce ev yandı; vatandaşlarımız evsiz kaldı.
Havaların ısınması, yağışların az olması gibi nedenler, orman yangınlarının kısmen doğal nedenleri. Bir de insan kabahati ya da kasti ile başlayan yangınlar var ki ne desek, nasıl lanetlesek yetersiz kalır. Anız yakmak, izmarit atmak kabahatlerin başlıcaları. Her yıl yaşanıyor bu olaylar maalesef. Her yıl yaşanıyor ama yine ders almıyoruz; yine ders almıyoruz…
Orman yangınlarına daha çabuk müdahale etmek için araç ve uçak, helikopter filomuzu genişletelim. Bu alanda çalışan sayımızı arttıralım. Bunları yapalım elbette. Ancak bunlardan daha önemlisi insanlarımızı eğitmek olacak göründüğü kadarıyla. Yangınlar konusunda tüm bireylere yönelik daha yoğun eğitim vermemiz gerekiyor galiba. Felaket kaçınılmazsa bile bu şekilde belki de çok daha az zararla kurtulabiliriz. Son yangınların bazılarının çıkış nedenlerini gördükçe, okudukça aklımız almıyor; ‘nasıl olabilir’ diyoruz kendi kendimize. Toplumun eğitilmesiyle belki bunların en azından bir kısmının önüne geçebilmemiz mümkün olur. Hava şartlarına müdahale etmek elimizde olmadığına göre en azından çok sıcaklarda ne yapılmaması gerektiğini bireylerin dağarcıklarına kazımalıyız.
Yayınlanma :
08.07.2025 09:18
Güncelleme
: 08.07.2025 09:18


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: