ATATÜRK’ÜN TURGUTLU’YA GELİŞİNİN YILDÖNÜMÜ
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yerleşim yerlerimizi ziyareti, o merkezler için tarihî günlerdir. Hemen her il ve ilçe merkezimizde o günlerde törenler, anma ve kutlama programları gerçekleştirilir.
26 Ocak tarihi de Turgutlu için bu anlamda çok önemli bir gün. Ne mutlu bizlere ki, Turgutlu, demiryolu hattının da etkisiyle Atatürk’ün ziyaretleri açısından çok şanslı bir ilçe. İzmir – Ankara demiryolu hattı üzerinde bulunan ilçemiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretleriyle birçok kez şereflenmiş; Turgutlulu dedelerimiz ve ninelerimiz, o günlerde O’nu birçok sefer görme şansına kavuşmuş. 26 Ocak 1923’te ise Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın ardından ilk defa planlı bir şekilde ilçemizi ziyaret etmiştir.
Bu tarih, Yasin Hoşbilgin’in belediye başkanlığı döneminde ve onun girişimleriyle Atatürk’ün Turgutlu’ya geliş yıldönümü olarak kutlanıyor. Böylelikle biz Turgutlulular da O’nu ve bu şehri ziyaretini ya da ziyaretlerini bir kez daha hatırlamış; yâd etmiş oluyoruz.
26 Ocak 1923 tarihinden bu yana Turgutlu muhakkak ki çok değişti ve gelişti. O günlerde kelimenin tam anlamıyla bir kül yığını halinde olan güzel memleketimiz, kısa zamanda yeniden yaşanabilir bir hale geldi. Sonrasında coğrafyanın taşıdığı avantajların da etkisiyle bir zamanlar ‘Kasaba’ olarak anılan bu şehir, ülkemizin en önemli merkezlerinden, en kalabalık ilçelerinden birisi haline geldi. Gelinen noktada yapılanlar, hiç de küçümsenecek gibi değil. Ancak Turgutlu’muzun hâlâ ihtiyaçları, eksiklikleri var. Şimdi bizlerin unutmaması gereken, Atatürk’ün temellerini attığı bu ülkede O’nun mirasına sahip çıkarak, şehrimizi birkaç adım daha ileri götürmenin yollarını bulmak ve onları hayata geçirmek olmalıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: