HALİL Ağa, 1788 yılında halka yaptığı hukuk tanımaz uygulamaları nedeniyle görevinden azledilir. Bir süre sonra da bu dünyadan göç eder. 1205 / 12 Temmuz 1791 tarihli bir belgeye göre Halil Ağa'nın muhallefâtı (serveti) açık artırma ile bu sırada Saruhan mütesellimi bulunan Karaosmanoğlu Hacı Ahmed Ağa”nın idaresinde satılır.8 Halil Ağa'nın muhallefâtı (serveti) bize 18. yüzyılın başında Turgutlu’da bulunan üst kademe yöneticileri ile Kasaba’da yer alan halkın sürdüğü hayat tarzı hakkında ipuçları vermektedir. Görünen odur ki birkaç nesil boyunca Kasaba’da hâkimiyet sürdürmüş olan Seyfioğulları kendi dönemlerinde Osmanlı devletinin güç ve kudretini yansıtan bir hayat sürdürmüşlerdir.
Seyfioğulları ailesinden Turgutlu Voyvodası Halil Ağa’nın 1788 yılında görevinden azledilmesinin ardından bu tarihlerde muhtemelen 1203 (1788) yılında damadı Seyfi~zâde es- Seyid el-Hac İbrahim Ağa Kasaba’nın voyvodası olur. Damat denilmesinin yanında oda Seyfi-zade ailesine mensuptur.
İbrahim Ağa Kasaba’da dini, kamusal binaların dışında daha çok sivil mimari örnekleri oluşturan şehir sakinlerinin günlük yaşamları için hizmet veren bakkallar, kahvehaneler, berberler, fırınlar, şerbethaneler, börekçiler, bapuççular vb. gibi dükkânlar, ticari binalar (hanlar) yaptırmıştır. Seyfioğulları Ailesi’nin çeşitli nedenlerle günümüze ulaşmayı başarmış herhangi bir eseri bulunmasa da, o dönem itibariyle Turgutlu’nun gelişiminde yadsınamayacak ölçüde büyük payı olmuştur. Hacı İbrahim Ağa’nın muhallefat defterine göre gayrimenkul olarak kasabada konak, han gibi mülklerin yanında, demirci, kürkçü, börekçi, semerci, dühancı, keçeci, debbağ, koza, tüfekçi dükkânları, yağhaneler ve kahvehanelerinin bulunduğu görülür. Bu gayri mülklerin bazıları şöyle sıralanabilir:
- Cami-i Cedîd Mahallesi’nde kâin fevkâni ve tahtâni odaları müştemil hân. Debbâğ dükkânı (deri, saraçiye). Cami-i Cedîd Mahallesi’nde kahvehane ve nalbant dükkânları. - Demirciler içinde keçeci dükkânı yine Demirciler içinde demirci dükkânı. Meyhane Boğazı’nda tüfenkci dükkânı, Dutlu Çarşı’da kahvehane. Kestane pazarı’nda semerci dükkânı, Menzilhane kurbünde börekçi dükkânı.
- Halil Çelebi Hanı kurbünde şîrugan yağhanesi, Konak kurbünde şîrugan yağhanesi.
- Sakallı Bahçesi nâm sebze hadîkası, Kasaba-i mezkûr civarında yoncalık, Seyfi-zâde es- Hacı Sipahi Oğlu Bahçesi demekle meşhur sebze bahçesi, Seyyid Mehmed Ağa ve zevcesi Zeliha Hanım’a Seyfî kesiği. Ermenas Karyesi (Irlamaz Köyü) civarında Cürefak? Değirmeni.
- Sinan Efendi Mektebi kurbünde sağire-i merkûme Rukiye Hanım’ın validesi Esma Kadın’a börekçi dükkânı, Kestane pazarı’nda sağirân-ı merkûmânın valideleri Zeyba Kadın’a abacı dükkânı, Zâtî Ağa Camii (Tatar Camii) kurbünde merkûme Rabia Hanım’a kahve gediği.
-Yeni çarşı’da Ekmekçi Fırını kurbünde Rukiye Hanım’ın validesi Esma Kadın’a duhancı dükkânı, Kasab civarında Seyfizâde es-Seyyid Mehmed Ağa’ya Tüysüz Oğlu Kârhânesi.
Ali Şentürk -
Cep: 0537 714 25 35
(Devam edecek)


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: