Ülkece zor zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde 7’den 70’e hepimiz olan gelişmelerden ve üzücü olaylardan etkileniyoruz. Vücudumuz ise bu olaylara stres adını verdiğimiz tepki ile karşılık veriyor. Bu dönem bağışıklık sistemimiz için tehlike oluştururken beslenme düzenimizde de olumsuz etkilere neden oluyor. Kimimiz korku, üzüntü, stres ile normalde tükettiğimizden daha fazla besin tüketiyorken kimimiz ise daha az besin tüketiyor. Belki de çoğu kişi tükettiği besinlerin farkında bile değil. Bu dönemde tükettiğiniz doğru besinler strese, üzüntüye ve serbest radikallere karşı kalkanınız olabilir. Tükettiğiniz doğru besinlerle mutluluğa kavuşabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey ise ‘Sakinlik Ve Mutluluk Diyeti’.
İşte sakinlik ve mutluluk diyetinin ayrıntıları:
Mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin performansı artıran, dinçlik sağlayan ve mutluluk veren bir hormondur. Seratonin hormonu B1 ve B2 vitaminlerinde daha çok bulunmaktadır. Vücutta endorfin salgılatarak seratonin hormonunun üretimini sağlayan besinler: Bulgur, nohut, süt ve süt ürünleri, çikolata, muz, hindi eti, kırmızıbiber, portakaldır.
Merkezi sinir sisteminde anksiyete önleyici özellik gösteren taurin aminoasididir. Tauirin aminoasidini içeren besinler ise tavuk eti, kırmızı et, balık, yumurta, süttür. Bu besinler içeriğindeki kaliteli proteinler ile tokluk sağlarken taurin aminoasidi ile mutluluk verecektir.
Triptofan aminoasidini içeren gıdalarda vücutta endorfin salgılatan besinler gibi etki gösterir ve stresle baş etmede etkilidir. Strese iyi gelen seratonin ve melatonin hormonunun üretiminde etkili olan triptofan vücutta üretilemez. Ancak tavuk ve dana eti, kahverengi pirinç, fındık, balık, süt, yumurta, peynir, muz, yulaf ve avakadodan triptofan aminoasidi sağlanabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve sinir sistemine olumlu etkileri olan omega-3 beslenmenizde yerini almalıdır. Balık özellikle somon balığı, kinoa, ceviz omega-3 kaynağı besinlerdir. Haftada 2 kez balık tüketilmesi stresi azaltmada önemli rol oynamaktadır. Ara öğünlerinizde ceviz tüketebilirsiniz. Kinoayı ise salatalarınıza, yoğurtlarınıza ekleyerek, kısır yaparak tüketebilirsiniz.
Doğru seçilen karbonhidrat kaynakları da stres kalkanı olarak görev yapabilir. Ana öğünlerde pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmelidir. Ara öğünlerde ise kuru meyveler tercih edilebilir. Çekirdekli kuru siyah üzüm, kuru erik, kuru elma, kuru dut kan şekerinizi düzenlerken yatıştırıcı olarak da görev yapar. Tercih edilecek olan ekmek ve tahıl ürünleri tam buğdaylılar olmalıdır. Tam buğdaylı besin ürünleri B vitamini içerikleri ile mutluluk hormonu salgılatan besinlerdendir.
Stresliyken çoğu kişinin kendini durduramadığı tat ‘tatlıdır’. Stresliyken tüketilmesi önerilen bol tarçınlı sütlü tatlılar olacaktır. Ara öğün tercihi olarak dondurma tüketilebilecek hafif tatlı alternatifidir. Tercihiniz çikolata ise kakao oranının %80 civarında ve bitter olmasına dikkat etmelisiniz. Tabi ki bu bir paket yiyebilirsiniz anlamına gelmiyor. 2-3 küçük parça kare yanında bir bardak tarçınlı süt ile güzel ve tatlı bir ara öğün yapabilir hem de stresten korunabilirsiniz. Bu ara öğünde kakaonun antioksidan kapasitesinden, tarçının kan şekerinizi dengelemesinden, sütün ise orta zincirli yağ asitlerinden faydalanmış olacaksınız.
Diyetisyen Deniz Zünbülcan
dytdnzznblcn@gmail.com
Yorumlar
Kalan Karakter: