EGEUMUT Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. İbrahim Tütker, Katarakt hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Op.Dr. İbrahim Türker, yaptığı açıklamada: “Katarakt hastalığı, normal şartlarda saydam olan göz içi lensinin değişik nedenlerle saydamlığını yitirerek, puslu ve bulanık görmeye sebep olmasıdır. Bu sebeplerin içinde en önemlisi yaşlılıktır. En sık olarak başka hastalığı olmayan özellikle 60 yaş üstü hastalarda görülür. Aşağıdaki durumlarda daha erken yaşlarda da görülmektedir: ‘Diyabet (Şeker hastalığı), Uzun süreli kortizon kullanımı, Yüksek derece miyop, Glokom (Göz Tansiyonu), Diyaliz, Romatizmal hastalıklar, Göz veya kafa travmaları’
Çocuklarda da doğuştan katarakt görülebilmektedir. 10000 doğumda 1 ila 4 çocukta rastlanmaktadır. Erken tanı çok önemlidir. İlk iki ay görme gelişimi için kritiktir. Tanı konularak ameliyat edilmelidir. Yenidoğanlarda ilk iki ay mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır. Katarakt hastalığını tek tedavisi cerrahidir. Saydamlığını yitiren lens çıkartılır, yerine saydam yapay mercek yerleştirilir. Yapay mercek olmadan görmek mümkün değildir.
Cerrahi fakoemülsifikasyon (FAKO) yöntemi denilen, halk arasında lazer yöntemi olarak bilinen yöntemle yapılmaktadır. Bu operasyonlar küçük kesilerle ( 1 mm -2.8 mm ) yapılabilmektedir, bunun avantajı olarak damla ile anestezi yeterli olmaktadır, operasyon sırasında ağrı yok denecek azdır ve operasyon sonrası dikiş gerektirmez. Dolayısıyla iyileşme süreci de kısadır. Hastane yatışı gerekmez. Hastalar aynı gün taburcu edilebilir ve ertesi gün normal hayatlarına geri dönebilir. Operasyonda kullanılan yapay mercekler de üretildiği materyale, üretim tekniğine ve lensin teknik özelliklerine göre çeşitlilik göstermektedir. Bu özellikler görme kalitesi üzerine etkilidir.
Özellikle gece görüşte ve kontrast görme dediğimiz cisimlerin hatlarını daha keskin görmede lensin özellikleri önemlidir. Kliniğimizde operasyonları yukarda anlattığımız şekilde ağrısız, dikişsiz ve lazer (FAKO) yöntemiyle yapmaktayız. Değişik özelliklerde lensleri de kullanmaktayız.” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: