Kasabalı Bestekar Halil Aksoy
Ali Şentürk’ün kaleminden Kasaba
BU Kasaba’nın sokaklarından çıyan delikanlılar, ağalar, voyvodalar ve de kabadayılar gelip geçip gitmişlerdir. Yine bu Kasaba’nın geçmişe uzanan yollarından beyefendiler, ressamlar, şairler ve de udiler, bestekârlar geçip gitmişlerdir. Ancak onlardan bazıları anı defterlerimizin kuru yapraklarında yer almışlardır. Kasaba ile ilgili anılarımızı süsleyenlerden birisi Udî, bestekâr, şair ve avukat Halil Aksoy’dur.
Halil Aksoy, eski belediye başkanlarından Kazım Aksoy ve Zehra Aksoy’un oğludur. 1924 yılında Piyaleoğlu Caddesi üzerindeki bir evde gözlerini açar. Müzikle ilgili ilk bilgileri Fotoğrafçı Ahmet Hamdi’den alır. Keman ve ud öğrenir. Onun esas merakı futboldur. İdmanyurdu’nda top peşinde koşarken ayağına incitir. Top sevdası bitince hukuk fakültesine gider. Ancak müzisyen tarafı ağır basar. Ankara Radyosuna girer. Burada Behiye Tetiker isimli sarışın bir bayana tutulur. Onun soyadını alan bu bayan ünlü Behiye Aksoy’dur. Bu beraberlikten oğulları Ahmet Kazım dünyaya gelir. Behiye Aksoy’la 13 yıl
beraber yaşayan ünlü bestekâr 1963 yılında eşinden ayrılır. O artık ünlü bir udi, bestekâr ve aranan bir hukukçudur. Yalnız kaldığında şiirlerde yazar. Yazdıklarından bazılarını da besteler. Halil Aksoy’un en ünlü yapıtı “Unutmadım seni bir ân” isimli bestesidir. Sayısız öğrenci yetiştiren Aksoy, 7 Aralık 1988 tarihinde İstanbul’da gözlerini yumar.
Unutmadım seni bir ân
Bir alevsin kalpte yanan
Akıp duran zâlim zaman
Söyler bizim şarkımızı
Neydi canım âh o günler
Mehtâp sen ve sarı güller
Aşkla dolu yaşlı gözler
O günleri, seni özler
Ali Şentürk
Yorumlar
Kalan Karakter: