EGEUMUT Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Mahmut Acar, Hipertansiyon ve Tuz Hakkında Yanlış Bilinenler ile ilgili olarak gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Mahmut Acar yaptığı açıklamada: “Hastalarımızın bizlere en çok sorduğu ve kendilerince bazı yanıtları olan sorulardaki yanlışların bilinmesi hastaların tekip tedavi ve bilinçlenmesinde oldukça önem arz etmektedir.
Hipertansiyon ülkemizde 18 yaş üstünde her on kişiden üçünde bulunmaktadır(%30) ve hipertansiyon ile mücadelede en önemli nokta tuz kısıtlanması ve yaşam tarzı değişikliğidir. Ülkemizde önerilen normal tuz alımının(günlük toplam 1 çay kaşığı:6 gram sodyum) yaklaşık 2-3 katı tuz tüketilmektedir. Elbette tuz vücuda gereklidir ancak her şeyde olduğu gibi tuzda da fazlası bizlere hastalık olarak dönmektedir. Kardiyoloji (kalp damar hastalıkları) branşının en önemli konularından olan hipertansiyon bütün kardiyoloji polikliniklerinde başarılı ve detaylı bir şekilde tetkik ve tedavi edimektedir. Hipertansiyonda en önemli teşhis yolu her bireyin düzenli olarak tansiyon ölçümünü yaptırmasıdır ve bunun yanında yükseklik olması durumunda (130/80 mmHg üzerinde tespit edilince) en yakın kardiyoloji polikliniğine başvurarak gerekli muayene, kan tetkikleri ve doktorunuz uygun gördüğü durumda en iyi tansiyon takip aracı olan 24 saatlik tansiyon holter tetkikleri yapılmalıdır. Şimdi hastalarımızın hipertansiyon ve tuz hakkında doğru sandıkları ancak yanlış olan konulara soru-cevap olarak değinmekte fayda var.
Tansiyonum yüksek, doktorum ilaç önerdi ama ben ilaç kullanmadan tuzu azaltarak, sarımsak yiyerek vs ile normale indirebilirim.
Yanlış: Tedavide birinci basamak zaten önce ilaç dışı yöntemlerin uygulanmasıdır (kilo kontrolü, sigara bırakılması, tuz kısıtlanması vs), doktorunuz zaten bunları önerecektir. Bunların yeterli olmadığı durumlarda veya bunlarla normale inmeyecek kadar yüksek olan tansiyonda ilaç önerecektir. Bu durumda ilaç dışı önlemlerin yanı sıra ilaç kullanılması da mutlak gereklidir. Hastaneye veya doktora giderken ilaçlarımı yutmadan gitmeliyim. Yanlış: ilaçlarınızı zamanında alarak gidiniz. Doktorunuz, ilaçlarınızın yeterli olup olmadığını ancak bu şekilde anlayacaktır. Tansiyon ani yükselirse birden normale düşürülmelidir. Yanlış: Tansiyonun bazı özel durumlar dışında kısa sürede (damardan ilaçlarla veya dil altı bazı ilaçlarla) birden düşürülmesi özellikle yaşlılarda son derece zararlıdır. Beyin kan akımını bozarak ciddi problemlerin oluşmasına yol açar.
Böyle durumlarda doktorunuza danışınız. İlaç kullanıyorum tansiyonum normal. O halde ilaçlarımı azaltmalıyım veya kesmeliyim. Yanlış: İlaç verilmişse, kendinizi iyi hissetseniz ve tansiyonunuz normale dönse bile ilacınızı mutlaka düzenli ve kesintisiz olarak kullanınız. Unutmayınız ki ilacı azalttığınız veya bıraktığınız zaman, tansiyonunuz tekrar yükselecektir.
Gençlerde hipertansiyon olmaz!
Yanlış: Hipertansiyon her yaşta görülebilir ve her yaşta tehlikelidir.
Şikayetim yok o halde tansiyonum normal!
Yanlış:Şikayetlerin olmaması halinde tansiyon yüksekliğinin önemli olmadığı inancı son derece yanlıştır. Yüksek tansiyonun hastada şikayet oluşturmaması daha tehlikelidir. Çünkü şikayeti olmadığından dolayı hasta, tansiyon yüksekliğini fark etmez veya hastalığı üzerinde fazla durmaz. Şikayet yaratmasa bile tansiyon yüksekliği her zaman tehlikelidir ve kalp, böbrek, göz ve beyin gibi hedef organlar üzerinde hasar oluşturur. Aslında fazla tuz almıyorum, çünkü yemeklerime tuz koymuyorum.
Yanlış: Günlük aldığımız tuzun %75'ini yemek için satın aldığımız ürünlerle alıyoruz. Hatta bazı yiyeceklerin 1-2 porsiyonu ile günlük maksimum miktara bile ulaşabiliriz . Çoğu hazır gıdaların etiketlerinde 100 gr başına içerdiği sodyum miktarı yazılıdır. Genel olarak işlenmiş et ürünleri, hazır çorbalar, konservelerde tuz miktarı çoktur. İnanması zor ancak hazır çilek reçelinde bile belli oranda tuz bulunmaktadır.
Tuzsuz yemeğin hiç tadı olmaz.
Yanlış: Devamlı tuzlu yiyecekler yiyen veya yemeklerine ek olarak tuz atan kişilerin dillerindeki tuzu algılayan cisimciklerin tuz eşiği yükselir ve normal tuzlu yemekleri bile tuzsuz olarak algılar. Oysa tat cisimcikleri eğitilebilir: Yani az tuzlu yerseniz bir kaç hafta sonra yemekler size "normal tuzlu" gelir Hatta "normal tuzlu" yemekler de "çok tuzlu" gelir. Dolayısı ile tuzlu yemek alışkanlığı değiştirilebilir. Bundan başka fazla tuz, yemeklerdeki çok baskın olmayan farklı lezzetleri de maskeler.
Az tuzlu yiyerek, bu farklı lezzetleri de algılayıp yemekten daha fazla zevk alabilirsiniz. Yemeklerin tadına bakarak çok tuzlu olduklarını anlayabilirim.
Yanlış: Bazı yiyecekler çok tuz içermesine rağmen fazla tuzlu hissedilmeyebilir. Örneğin şeker içeren bisküviler. Ayrıca dilimizdeki tat alma cisimcikleri fazla tuza alışmışsa bazı yiyeceklerin tuzlu olduğunu fark edemeyebiliriz. Tuza özellikle yaşlı insanlar dikkat etmelidir. Yanlış: Çok fazla tuz almak her yaştan insanın tansiyonunu yükseltebilir. Günümüzde 30-40'lı yaşlarda yüksek tansiyonun (hipertansiyon) görülme sıklığı oldukça fazladır. Pahalı tuzlar daha sağlıklıdır Yanlış: Tuzda sodyum klorür (NaCl) vardır ve tansiyonu yükselten sodyum (Na)'dur. Tuzun nereden çıkarıldığı (deniz, yer altı vs) veya nasıl hazırlandığı (kristal, toz, kaba) önemli değildir. Sonuçta hepsi sodyum klorür içerir.
Sıcak iklimlerde çok terleriz, dolayısı ile daha fazla tuz almamız gerekir.
Yanlış: Çok yüksek sıcaklıklarda bile terle tuz kaybı fazla olmaz. Dolayısı ile sıcak havada ek olarak tuz almamız gerekmez. Fakat sıcak havalarda fazla su içmemiz çok önemlidir.
Tuz yaşamam için gerekli. Eğer tuz almazsam vücudumda tuz eksilir.
Yanlış: Yiyeceklerinize dışarıdan hiç tuz koymasanız dahi içeriklerindeki tuz miktarı vücudumuz için yeterlidir. Tansiyonum yüksek ise bunu anlayabilirim. Yanlış: Tansiyonu yüksek olan bir çok insanın hiçbir şikayeti yoktur. Dolayısı ile ölçülmediği sürece, tansiyonun yüksek olduğu bilinemez.
Normal tuz yerine istediğim kadar diyet tuzu kullanabilirim.
Yanlış: Diyet tuzlarında çoğunlukla tuz tadını veren potasyum klorür (KCl) bulunur. Bazılarında ise buna ek olarak bir miktar normal tuz da olabilir. Potasyum klorür böbrek hastalarında zararlı olabilir. Onun için diyet tuzunu ancak doktorunuz önerirse kullanmalısınız.” İfadelerini kullandı. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: