Herkese merhaba, bugünün konusu Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB). DEHB kimlerde görülür, tanısı nedir, hangi davranış ve tutumlar ile farkedilir hep birlikte aşağıda yazılanları okuyalım.
DEHB geçmişte çocukluk dönemiyle sınırlı, ergenlikte düzelen davranış bozukluğu olarak kabul edilirdi. Artık günümüzde hem çocukluk hem de erişkinlerde DEHB tanısı daha çok kabul görmeye başlamıştır.
Okul öncesi dönem ve okul çağında belirgin hale gelir. Çocuğun davranışlarını kontrol etmesi ve dikkatini vermesinde sorun yaşar.
Alt Tipleri;
• Dikkatsizlik, detaylara dikkat etmede zorluk çekme ve okulda veya diğer aktivitelerde düşüncesizce hatalar yapma eğilimi.
Çocuklarda zorlayıcı okul çevresine girene kadar dikkatsizlik farkedilmeyebilir.
• Hiperaktivite, otururken kıpır kıpır olmak. Sürekli kalkıp etrafı gezmek. Huzursuzluk olması.
• Tepkisellik, sabırsızlık, sorular tamamlanmadan cevap verme. Başkasının sırasının bitmesini beklemekte zorluk. Sonucunu düşünmeden tehlikeli aktivitelerle uğraşmak.
DEHB için, belirtiler birden fazla yerde görülmüş olmalıdır. Ev, iş, sosyal çevrede işlevselliği engellediğine dair kanıtlar olmalıdır.
Tanı konulması aşamasında ayrıntılı bilgi almak gerekir.
Genellikle tanı çocuğun okula başlamasından sonra konulur. Çünkü çocuk okul ortamında güçlük çeker.
Karşı çıkmak için yapmasalar da genellikle kuralları çiğnerler.
Erişkinlerle ilişkilerinde sınırları bilmezler.
Diğer çocuklar ile ilişkileri çok iyi değildir, genellikle sevilmezler.
Öfke patlamaları, saldırganlık, karşı gelme tutumları vardır. Genelde kavga ederler.
Yetişkinlikte ise planları tamamlayamama söz konusudur.
Ergenlerde Dikkat Eksikliği;
Dağınıktır. Ödevlerini sınavlarını unutur. Çabuk sıkılırlar. Eşyalarına sahip çıkamazlar kaybederler. Akademik başarısı kapasitesinin altındadır. Huzursuzluk hissi vardır. Ayak sallama, kalem çevirme, kıpırdanma vb. Hızlı konuşurlar.
Erişkinlerde Dikkat Eksikliği;
Yapılan işe sık sık ara verirler. Projeleri bitiremezler. Randevuları unuturlar. Plan yapmada zorluk yaşarlar. Konsantrasyon güçlüğü yaşarlar. Genel bir düzensizlik vardır. Yapacağı işleri ertelerler. Sonuçlarını düşünmeden konuşurlar.
Sizde veya çevrenizde bu ve bunlara benzer sorunlar yaşıyor iseniz lütfen bir uzmana başvurunuz. Herkese iyi günler dilerim.
Psikolog Tuğçe Şirin
Yorumlar
Kalan Karakter: