GÜNÜMÜZ MÜZİĞİ
Müzik de değişiyor yaşamımızın her alanı gibi. 1960’lardan bu yana bu alanda da değişim öyle bir yoğun ve hızlı ki… Birkaç yıl önce herkesin dilinde olan şarkıları bugün çoğumuz hatırlamıyoruz bile. Sonra gün geliyor birkaç on yıl önceye ait bir şarkı, bambaşka bir şarkıcının dilinden ve başka bir yorumla yerinden moda oluveriyor.
Çoğunlukla kalitenin düştüğünden dert yanıyoruz biz, belli bir yaşın üstündekiler olarak. Fakat burada sanki daha sağlıklı düşünebilmemiz gerekiyor. Tarih boyunca her kuşak, bir öncekinden şikayet etmiş hep. Kendisinden sonra gelen gençlerin çok bozulduğundan dert yanmış yaşlananlar her zaman. Acaba burada da öyle olabilir mi? Müzik de bu tür bir dert yanmanın bir parçası mı acaba?
Olgulara biraz daha yukarıdan bakabilirsek gerçeğe daha çok yaklaşmış oluruz. Her dönemde popüler müzik ile daha az dinleyiciye ulaşan ve daha üst düzey müzikaliteye ulaşan şarkılar arasında fark olagelmiş. Örneğin gazinolarda çalınan ve o yıllarda çok popüler olan şarkılarla bazen aynı şarkıcıların seslendirdiği ama çok daha az insanın keyif aldığı şarkılar birlikte varlıklarını sürdürmüş. Dolayısıyla bunu günümüze de uyarlamak rahatlıkla mümkün. Bugün de popüler olanla kaliteli olan birlikte varlar ama hepimiz bunların tamamını bilmiyor olabiliriz.
Halen gerçekten kaliteli şarkılar üreten, kaliteler güfteler üzerinden iş yapan grup ve sanatçılar mevcut çok şükür ki. Fakat kaliteden şikayet edenlerimizin bunların varlığından ne kadar haberdar? Özellikle şarkı sayısı her gün arttıkça, üretilen iş her gün çoğaldıkça bu nicel fazlalık içerisinde nitelikli olanları ne kadar ayırabiliyoruz? Bence asıl sorular bunlar. Yoksa kaliteli müzik günümüzde de varlığını sürdürüyor çok şükür ki…
Yorumlar
Kalan Karakter: