Turgutluluların atları
Ali Şentürk’ün kaleminden Kasaba
BİRÇOK gezginin ve misyonerlerin yolu Turgutlu’dan geçmiştir. Onlardan bazıları, Kasaba’nın tavukları ve hindileri meşhurdur derler. Bazıları ise atları meşhurdur demişlerdir. Turgutluluların atlarının meşhurluğu Kasabaya gelmeden öncede bilinmektedir. Onların atları ile ilgili birçok söylenceler anlatılır. Bir söylenceye göre; Turgut’un bir kısrağı o tarihlerin evliyası kabul edilen Değdi Sultanın aygırı ile birleşir. Evliya, kısrağın yelesinden kuyruğuna kadar sığar dua eder. Rivayet odur ki Turgutun o meşhur atları bu kısraktan doğan taylardır.
Turgutluluların meşhur atları ile ilgili rivayetler ve söylenceler çoktur. Devir 2’ici Murat zamanıdır Osmanlılar Karaman bölgesine ele geçirmişlerdir. Ne var ki Turgutlular o ünlü atları ile Karaman bölgesinde rahat durmazlar. Osmanlı Sultanı devrin Mısır hükümdarına bir mektup yazmak zorunda kalır: "… Karagöz Mehmed Paşamın fethettiği hisarlar benim muradım değildi. Karaman vilâyetini Hak Taalâ ben kuluna müyesser etti. Amma Turgutoğulları haramilik ederler, atlarıyla yolları keserler, Karaman'a rahatlık vermezler…"
Bir süre sonra Karamanlılar ile Osmanlılar arasında barış yapılır. Bu defa Turgutlulular atlarıyla Kosava savaşında İkinci Murad’ın yanında yer alırlar. Kendi saflarında yer alan Turgutluluların askerlerini gören Sultan, vezirine dönerek şöyle der: “Karaman oğlu, kaltak eğerli, katı kürklü, örme kuşaklı, kabalak tülbentli, üzengisinin kayışı ve kılancının bağı ipten, kılıksız kıyafetsiz Turgutlu'nun at uğrularını göndermiş benim onlara ihtiyacım yok idi”
Ne var ki, meşhur atları ve kılık kıyafetiyle alay konusu edilen Turgutlu Türkmenleri, ileriki tarihlerde ünlü atlarıyla Osmanlı Ordusu’nu uzun süre meşgul edecektir. Ali Şentürk
Yorumlar
Kalan Karakter: