Turgutlu’nun eski mahalleleri
Turgutlu’dan esintiler - Ali Şentürk
TURGUTLU’nun geçmişe uzanan mahallelerinde, güngörmüş camilerin, mescitlerin gölgesini aramak belki de boşuna. Sonsuzluğa giden yolda Kasaba’nın kimi tarihsel yapıtlarını büyük yangın alıp götürmüş kimi yapıtlarda yıkılıp kaybolmuştur.
Her fani gibi bir başka dünyaya göç edenleri seyreden bu evren, gördüklerini hep gizliliklerinde saklasada göz açıp kapayıncaya kadar geçen zamandan yalnızca bazı binaların isimleri birde onların öyküleri kalmıştır. Evliya Çelebi Kasaba’da gördükleri için şu tasviri yapar:
“Cümleden muazzam kiremitli ve kerpiç duvarlı Semerciler hanı ve pazaryerinde Voyvoda hanı ve Yeniçeri hanı ki bunlar meşhur hanlardır. Pazaryerinde yirmişer ameli taş sütunlar üzerine oturtulmuş, üzeri kiremit örtülü, Tahıl Pazarı bir engin ve geniş binadır.” 4
Tasviri yapılan yer 1654 tarihinde Piyaleoğlu Mustafa Efendi tarafından yaptırılan Piyaleoğlu ya da Pazar Camii olarak isimlendirilen caminin çevresidir. Ünlü gezginin övgü ile söz ettiği Pazar Camii’nin bulunduğu alanın eski adı Cami-i Kebir Mahallesidir. Limoncu Camii çevresinin eski adı ise Menteş Baba Mahallesi’dir. 1699 yılı ile ilgili bir belgede Yenice isimli bir mahallede Hacı Üveys isimli kişinin bir camii yaptırdığı, bu tarihte camiye imam ve hatip tayin edildiği görülür.5 Adı geçen bu cami muhtemelen bu günkü Dereköy Camii’dir.
Bu yörenin eski ismi de Yenice Mahallesi’dir. Bünyesinde bir medresenin bulunduğu bu caminin 1898 tarihi itibariyle öğrenci sayısı 55 olarak görülür.6
n Ali Şentürk -
Cep: 0537 714 25 35 -
(Devam edecek)
Yorumlar
Kalan Karakter: