Medeniyetimizin emaneti olan pek çok değer ve geleneğe ev sahipliğini yapan Manisa kentimizin bilim - sanat - kültür alanlarındaki birikim ve üretimlerinin sadece güzide yöremizde değil, bütün ülkeden görüldüğü hakikattir.
Çağ açıp - çağ kapatanların hocası Akşemseddin' in rahle-i tedrisat mekanından, Celal Bayar Üniversitesi' nin eğitim- öğretim kulvarına ve en eskisinden, en yenisine her kademedeki bütün okulları ile vatana, millete, ailesine ve kendine hayrı dokunan nice memleket evladını yetiştirmiş ve yetiştirecek Manisa tarım, ticaret ve sanayi alanındaki atılımları ile ülke ekonomisinin lokomotif kentlerindendir.
Manisalı bürokratlar, eğitimciler, bilim ve sanat erbapları, hukukçular, siyasetçiler, devlet adamları, doktorlar, tüccarlar, çiftçiler, iş adamları, işçileri bizim memleketin harcını oluşturan iyi ve dirençli unsurlardır.
Milli Mücadele' de hain ve cebin işgalci, çakılıp kalmış Milne hattı denilen çizgide.
1,5 yıl bir adım ileri gidememiş. İlerisinin ve berisinin şartlarının oluşturduğu bu hattın varlığının kazandırdığı zaman Kuvva-i Milliye' nin TBMM' nin , düzenli ordunun oluşmasına hizmet etmiştir.
Cumhuriyetin kuruluşunda, gelişiminde, demokratik sürecin yapılanmasında Manisa iddiası ile iz bırakmıştır.
Son yıllarda kültür ve sanat etkinliği düzenleme, uygulama istek ve kapasitesindeki artışa paralel olarak sergi ve fuarcılık alanındaki gelişmeler ile , hareketli- yer değiştirebilir ve tekrarlanabilir özellikte olan ve illerimizin geleneksel kültürlerinin diğer bölgelere taşındığı sergi fuarlarına sık sık rastlamaktayız.
Bu tip sergi ve fuarlar için idari bütçelerden kaynak ayrılabilmekte ve memleketine sevdalı insanlardan teşvik ve destek alınabilmekte ve etkinliğin uygulaması kolaylaşmaktadır.
Kentin tanıtımına, turizm bilincinin artmasına, geleneksel sanatların yaşatılmasına katkı yapan hatta katılımcılarına maddi gelir sağlayan ve yöre yansıtan sergi ve fuarlar, gurbettekilerin hasret gidermesine hizmet eder, aidiyet duygusunu da arttırır.
Son yıllarda pek çok kentimiz, geleneksel hale getirdiği fuarlarını başka kentlerde açmakta ve kent sergileri ile şık etkinliklere imza atmaktadır.
Manisa, geleneksel ürünleri ile bilim, kültür ve sanat birikimi ile kooperatifçilik zemini ile gönüllerde iz bırakacak büyük, zengin ve lezzetlerle dolu sergi fuarını oluşturmakta gecikmemeli Hatay, Ordu, Elazığ ve diğer illerimiz ile aynı hizmet kervanına katılmalıdır.
Öncelikle Manisa Valiliği' nin teşvik ve desteği ile ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda, Manisa' lı siyasilerin himayesinde ve Manisa ileri gelenlerinin desteği ile Manisa Kültür- Sanat günleri etkinliği, kentin bütün renklerini ve Manisa basınını taşıyarak ortaya çıkarılmalıdır.
İstanbul veya Ankara sunumları ile işe başlanmalıdır.
İstanbul Taksim' de bulunan 1730' larda Sultan 3. Ahmet döneminde kentin su ihtiyacını gidermek için yaptırılan Maksem (su deposu) restore edilerek Cumhuriyet Müzesine dönüştürüldü. Tarihi yapıdaki restorasyon çalışmasıyla, 1000 m2' lik kapalı müze - sergi alanı kazanıldı. Maksem- Cumhuriyet Müzesi açılışını, önemli bir uluslararası etkinlik olan UEFA sergisi ile yapmıştı.
Müzenin mimarisi, özellikliği, konumu ve ziyaretçi kapasitesini göz önüne alarak Manisa Kültür - Sanat etkinliği günleri sergi- fuarının İstanbul Taksim' deki AKM' nin karşısındaki alanda yer alan Maksem- Cumhuriyet Müzesinde açılmasını öneriyorum.
Bizim duygularımız ile işe yakışandır. Elbette tahsisi, bütçe ayrılması kolay işler değildir. Ama bana göre Manisa bunları çözer.
Hiç şüphe yok ki kültür - sanat varlığı ve çeşitliliği oldukça zengin olan Manisa' dan hangi ürünlerin fuar envanterine alınacağı ve etkinlikteki standlar da nelere ve kimlere yer verileceği işin en önemli ve en zor bir kısmıdır. Hakkaniyet, eşitlik , ölçülülük ve adalet duygusu elbette bu zorluğu da aşar. Hiç şüphe yok ki mehteran, mesir, Manisa bezi, farklı damak tadları, kültürel miras ve yöresel turizm kapasitesi sergi envanterinde olur.
Manisa' ya yakışan budur. Davet ev sahibinden gelmeli, ev sahibi de Manisalılarla birlikte hatta daha ileri olarak elini taşın altına koymalıdır.
Bütünleşme, kaynaşma dileği ile ve selamların dostluğundan ilham alarak Manisalılar’a sunduğum bu önerimin hayra, berekete ve iyiliğe vesile olmasını samimiyet ile dilerim.
Manisa' da ve Manisalılar da ortaya konacak iyi bir iddia daima vardır, bu ileride de olacaktır.
Manisa' dan ortaya konan tabii iddia' ya, sentetik veya turistik seyahat örtüleri yetmez.HABERMERKEİZ
Yorumlar
Kalan Karakter: