HAMİLELİK dönemi boyunca her anne bebeği için olabildiğince özverili davranır. Ve olumsuz koşullardan sakınmaya çalışır. Kurban bayramı bu olumsuz koşullardan bazılarını içinde barındıran bir bayramdır. Dikkat edilmediği takdirde düşük yapmaya bile neden olabilecek olan bu bayramda dikkat edilecek noktalar anne adayları için oldukça önemlidir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Öncelikli olarak veteriner kontrolü olmayan kurban alımı yapılmamalıdır. Kurbanlık hayvanların uygun koşullarda kesilmemesi durumunda tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski vardır. Hamile bayanı olumsuz etkileme ihtimali daha da yüksektir.
Toksoplazma enfeksiyonu, Toxoplasma Gondii adı verilen parazitin çiğ veya az pişmiş etlerden vücuda girmesiyle oluşan bir hastalıktır. Hamileler için daha riskli olan bu enfeksiyon doğmamış bebeğe bile bulaşabilir. Gözde ve beyinde hasara, bebekte gelişme geriliğine ve hatta düşüklere bile neden olabilir. Plesantadan bebeğe enfeksiyon geçme riski doğuma yakın haftalarda daha yüksekken hasar oluşturma ihtimali ilk haftalarda daha yüksektir. İlk üç ayda bebeğe geçme ihtimali %15, son üç ayda %60 olarak bilinir. Hastalığın bebekte kalıcı hasarlar bıraktığı dönem ise organ gelişiminin yeni yeni başladığı ilk üç aylık dönemdir. Bu nedenle anne adayları her dönemde bu enfeksiyona dikkat etmelidir. Toksoplazma parazitinden korunmak için anne adaylarının yapması gerekenler ise; tüketmeden önce kurban etlerin iyi piştiğine, meyve ve sebzelerin iyice temizlenmiş olduğuna emin olmaktır.
Kurban etleri kesildikten hemen sonra çoğu ailede gelenek olarak sohbet dolu kahvaltı sofrasına dâhil olur. Ancak kurban etleri kesildikten sonra hemen tüketilmemelidir. Hayvanlarda bulunan mikroorganizmaların ölümü 1 gün içinde gerçekleşmektedir. Hayvan kesildiği zaman et ölüm sertliği (rigormortis) denen bir sertlikte olur. Kavurma ve kırmızı etlerin en azından öğle öğünlerinde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bekletilmeden tüketilen etler hazımsızlık, şişkinlik gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide hassaslığı olan hamilelerin eti 24 saat bekleterek tüketmesi gerekmektedir.
İlk günlerde eti doğru şekillerde tüketmek önemlidir. Ancak günler sonra etin tüketildiğinde zarar vermemesi de önemlidir. Bu nedenle etler kesildikten sonra uygun koşullarda saklanılmalıdır. Etler büyük parçalar halinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalar halinde ve tek kullanımlık miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyularak derin dondurucuda saklanmalıdır. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Etlerin bıçaklarının ve doğrama tahtalarının diğer besinlerinkinden farklı olmasına ve çiğ et suyunun başka besinle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Etler mangalda pişiriliyorsa; kömürleşmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü kömürleşen etler artık besin değil kanserojen bir madde haline gelerek kanser riski taşır. Bu nedenle et ile ateş arasında 15 cm olmalıdır. Etin ateşe yakın olması aynı zamanda B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına da neden olur. Hamile bayanlarda demir ve folik asit eksikliği zaten dikkatimizi çeken bir sorun olduğu için etten alınması gereken vitamin ve minerallerin tam olarak alınması önemlidir. Demir emilimini arttırmak için etin yanında C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Bu nedenle kurban bayramında etler sebzeler ile tüketilmelidir.
Diyetisyen Deniz Zünbülcan
dytdnzznblcn@ gmail.com
Yorumlar
Kalan Karakter: