İş Güvenliği ve Risk Değerlendirmesi
İşyerlerinde sigortalı işçi çalıştıran işverenlerimizi yakından ilgilendiren, İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği 29.12.2012 Tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, 01.01.2013 tarihi itibariyle tüm işçi çalıştıran işyerlerinde risk değerlendirilmesi yapılması veya yaptırılması gerekmektedir.
Risk Değerlendirmesinde zamana yayılma ve herhangi bir erteleme sözkonusu değildir. Hatta Risk Değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmama hallerinde 3 bin 234 TL,
ayrıca bunun devam etmesi durumunda her ay 4 bin 851 TL gibi ağır müeyyideleride bulunmaktadır.
6331 sayılı kanuna göre İşverenlerimizin işyerlerindeki çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama,geliştirme ve sürdürmesi için Risk Değerlendirmesi
yapması veya yaptırması son derece önemlidir.
İşyerleri sınıflandırıldığında, Az Tehlikeli İşyerleri, Tehlikeli İşyerleri ve Çok Tehlikeli İşyerleri olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.
Bu süreçte yapılması gereken işler;
-Risk Değerlendirme Raporunun hazırlanması
-Acil Eylem Planının hazırlanması
-Çalışanları Eğitimlerinin tamamlanması
-Ölçüm ve Muayene işlemlerinin tamamlanması
-İşyeri Çalışanları Temsilci atamalarının yapılması
-İş Sağlığı ve İş Güvenliği kurulması.
İlk 6 Madde 01.01.2013 tarihi itibariyle uygulamaya girmiştir.7. Madde olan İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma mecburiyeti kademeli geçiş olacaktır.
İlgili yasanın uygulamasına baktığımızda ise, 50 kişiden fazla işçi çalıştıran tüm işyerleri 01.01.2013, 50 kişiden az işçi çalıştıran Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işyerleri 01.07.2013 , 50 kişiden az işçi çalıştıran Az Tehlikeli işyerleri ise 01.07.2014 tarihi itibariyle uygulamaya dahil olacaklardır.
Risk Değerlendirmesinde en önemli faktör ise,şu anda az sayıda bulunan Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimi (OSGB) şirketleridir.Sadece kendi illerinde hizmet edecek bu firmalar Uzman Mimar,Mühendis gibi Teknik Meslek Mensupları ve İşyeri Hakimlerinden oluşmaktadır.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Meslek Mensupları bu olumun içinde yer almamaktadır.Ancak İşverenlerimize konuyla ilgili bilgilendirmeleri yapmaktadır.
Risk Değerlendirmesiyle ilgili çalışmalarda OSGB (Ortak Sosyal Güvenlik Birimi) firmalarından hizmet alınması, İşverenlerimizin olabilecek iş kazalarında sorumluluk alıp mağdur duruma düşmemeleri hususunda son derece önemlidir.
Yapılmış olan Risk değerlendirmelerinin en geç Tehlike sınıflarına göre Çok Tehlikeli işyerlerinde 2 yıl, Tehlikeli işyerlerinde 4 yıl ve Az Tehlikeli işyerlerinde 6 yılda bir yenilenmesi gerektiğinin işverenlerimiz tarafından bilinmesi gerekmektedir.
İşverenlerimize ve Çalışanlarımıza bol kazançlı, sağlıklı ve kazasız günler dilerim.
SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR
AYTAÇ YAĞLICA
Yorumlar
Kalan Karakter: