6331 Nolu İş Güvenliği ve Sağlığı Yasasının getirdikleri
İŞ sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemeler 4857 sayılı kanun kapsamından çıkartılarak, 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Yapılan düzenleme ile iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri düzenlenmiştir. Bu kanun kamu ve özel sektöre ait tüm işlere ve iş yerlerine, işçi sayısına ve faaliyet konularına bakılmaksızın, bu iş yerlerinin işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına uygulanacaktır.
Kanun özet olarak neler getiriyor?
• TÜM ÇALIŞANLAR SAĞLIK VE GÜVENLE ÇALIŞACAK
Her çalışan, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulamalardan faydalanacak. Bütün işyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulacak.
• KURALCI DEĞİL ÖNLEYİCİ YAKLAŞIM
Kanunla iş yerlerine, risk değerlendirmesinde tespit edilen hususları da göz önünde bulundurarak, genel bir önleme yaklaşımı getirildi.
• İŞYERLERİ TEHLİKE DURUMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILACAK
Bu sınıflandırmada; yapılan işin özelliği, işin her safhasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanı, üretim yöntem ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları gibi hususlar dikkate alınacak.
• HER İŞYERİNE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ
Bu profesyoneller, yetkileri kapsamında işverene karşı sorumlu olacak ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususları işverene iletecek.
• İŞYERLERİ İÇİN ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, yetkileri kapsamında hizmet sundukları işverene karşı sorumlu olacak. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin tam süreli görevlendirilmesi gereken işyerlerinde, işveren, gerekli donanım ve personeli sağlayarak iş yeri sağlık ve güvenlik birimi (İSGB) kuracak.
• KÜÇÜK İŞLETMELERE DEVLET DESTEĞİ
Yasanın 7. maddesinde yer alan bu düzenlemeye göre; Kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere 10 kişiden az çalışanı olanlardan, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri faydalanabileceklerdir. Bu desteğin SGK tarafından finanse edileceği, Maliye Bakanlığı’nın da görüşü alınarak, uygulamaya ilişkin detayların açıklanacağı bir yönetmelik çıkarılacaktır.
Devamı yarın
Yorumlar
Kalan Karakter: