İlçe Tarım'dan halkalı leke ve dal kanseri uyarısı
TURGUTLU İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, zeytin üreticilerinin halkalı leke ve dal kanseri hastalığı ile mücadele zamanının geldiğini, üreticilerin bahçelerini kontrol ederek Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile mücadele yapmaları gerektiğini belirtti.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün sosyal medya hesabında yapılan açıklamada: "Zeytin halkalı leke ve dal kanserine karşı, zeytin üreticilerimizin bahçelerini kontrol ederek ilkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce % 1.5'lik bordo bulamacı ya da ruhsatlı diğer ilaçlarla ilaçlama yapmaları gerekmektedir." denildi. Haber Merkezi
Dal Kanseri ve halkalı Leke ile mücadele
Havaların bahara dönmesiyle bakırlı prepatraların zeytin ağaçlarına uygulama zamanı gelmektedir. Özellikle dal kanseri ve halkalı leke hastalığı olan bahçelerde mutlak sürette uygulanmalıdır. Havaların 14 – 18°C olduğu günlerde dal kanseri ve halkalı leke hastalık etmenleri çalışmaya başlamaktadır. Yağışın etkisiyle ağaç içerisinde, budama aletlerin etkisiyle de ağaçtan ağaca taşınmaktadır. Bu taşınmalarda ağaçta hastalık etmeni yoksa bile bulaşıklık olmakta ve özelikle güneşle birlikte yağan yağmurlu günlerde hastalık iyice yayılmaktadır. Bu hastalıklar ağacı öldürmemekte uzun zaman içerisinde verim kayıpları yaşanmaktadır.
Verim kayıpları da her yıl üst üste olmaktadır. Ağacın beslenmesinde, verilen gübrelerin ve organik maddelerin kökler vasıtasıyla alınıp işlenmesinde en büyük rol yapraklarındır. Her bir yaprak bir meyveden sorumludur. Ağaca bakıldığında meyveye yakın yaprak meyveyi beslemektedir. Bu yüzden ne kadar çok yaprak o kadar çok meyve demektir. Halkalı leke ile dal kanserinde ağacın belirli yaprakları erken dökülmektedir.
Zeytin ağacının yaprağı 24 ay kadar ağaç üzerinde kalabilmektedir. Bir yaprak ağaçta ne kadar uzunkalırsa, ağaç almış olduğu besini diğer organlarında; çiçekte, sürgünde ve meyvede kullanacaktır. Bu yüzden yaprak zeytin ağacı için çok önemlidir. Yaprakların dökülmesini engellemek gerekir. Bu hastalıklarda yaprakları dökmese bile yaprağı çalışmasını belirli oranda etkiledi mi meyveye veya sürgüne giden besin üretilemeyecektir. Ağaç ne kadar yeşil ise o kadar sağlıklıdır. Klorofil, yani ağaç için besin üreten organeller ne kadar çok ise ağaç o kadar sağlıklı olur. Bu yüzden ağacın yapraklarını korumak gerekir. (Kaynak: www.apelasyon.com)
Yorumlar
Kalan Karakter: