Erkan Akçay'dan '7 Eylül' açıklaması
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Manisa Millet Vekili Erkan Akçay, Turgutlu'nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü sebebiyle bir açıklama yayınladı. Akçay açıklamasında 'Turgutlu’nun savunulması amacıyla kurulmuş olan Turgutlu Müdafaa-i Osmaniye Cemiyeti ve onun milis kuvvetleri Yunan işgaline karşı kahramanca direnmiştir.' ifadelerini kullandı


Akçay'ın açıklaması şu şekilde:
"TURGUTLU YUNANA KARŞI KAHRAMANCA DİRENMİŞTİR
Tarih boyunca bağımsız yaşayan ve kurduğu imparatorluklarla dünyaya hükmeden Türk Milleti, Mondoros mütarekesi ile esir edilmek istenmiştir. 15 Mayıs 1919 günü İzmir’i işgal eden Yunan ordusu 25 Mayıs 1919’da Manisa’yı, 29 Mayıs’ta Turgutlu’yu işgal etmiştir. Turgutlu’nun savunulması amacıyla kurulmuş olan Turgutlu Müdafaa-i Osmaniye Cemiyeti ve onun milis kuvvetleri Yunan işgaline karşı kahramanca direnmiştir.
Turgutlu’nun savunulması amacıyla kurulmuş olan Turgutlu Müdafaa-i Osmaniye Cemiyeti ve onun milis kuvvetleri Yunan işgaline karşı kahramanca direnmiştir. Yunan askerleri yerli Rumların da ihbar ve kışkırtmalarıyla kasabanın Müslüman halkına karşı büyük bir baskı ve katliam uygulamaya başlamışlardır. İşgalden kurtuluşa kadar geçen sürede, Turgutlu halkı da pek çok acıya, işkenceye hatta katliama maruz kalmıştır. Bağımsızlık ve özgürlüğünden asla taviz vermeyen Türk Milleti, Mustafa Kemal’in önderliğinde Kurtuluş Savaşını başlatmıştır. Kurtuluş Savaşımızın en önemli halkası olan Büyük Zafer 26 Ağustos 1922 sabahı taarruz başlamış, 30 Ağustos’ta cephedeki büyük savaş kazanılmış, 7 Eylül’de Turgutlu, 8 Eylül’de Manisa düşman işgalinden kurtulmuş, 9 Eylül’de düşman Ege kıyılarından denize dökülmüştür...
Yunanlılar 30 Ağustos Zaferi sonrasında şehirleri yakıp-yıkarak çekilmeye başlamışlardır. Turgutlu yangını 4 Eylül 1922 Pazartesi günü başlamış ve iki gün boyunca sürmüştür. Evleri tek tek ateşe verip insanları öldürmüşler, değerli eşyaları talan etmişlerdir. Bu yangınlar 6 Eylül 1922 Çarşamba akşamına kadar sürmüş şehir adeta bir kül yığını haline gelmiştir. Tahkik-i Mezalim Heyetinin yaptığı tespitlere göre 6328 evden 201 ev sağlam kalmıştır. 10.000 civarında da insan katledilmiştir!
29 Mayıs 1919 tarihinden itibaren Yunan işgali altında olan Turgutlu’ya 7 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusu girmiştir. 7 Eylül Perşembe günü, öncü birliklerin hemen ardından öğle saatlerinde Turgutlu’ya giren Mustafa Kemal ve İsmet Paşa Başkomutanlık ve Batı Cephesi Komutanlığı karargâhlarını Turgutlu’ya kurmuştur. Turgutlu’da tüm binalar yanmış ve oturulabilecek uygun bir bina kalmadığı için, Başkomutanlık ve Batı Cephesi karargâhları şimdiki Karpuzkaldıran Parkı’na kurulmuştur. Kurtuluş Savaşında Kahraman ordumuza mağlup olan düşman orduları kaçarken 7 Eylül 1922’de Turgutlu’dan ilk kez geçen Mustafa Kemal Atatürk 4 ay sonrasında şehit kanlarıyla sulanmış Turgutlu’ya 26 Ocak 1923’te tekrar gelmiştir. 26 Ocak 1923’te trenle Turgutlu’ya gelen Atatürk’ü Turgutlu halkı İstasyonda büyük bir coşku ile karşılayarak bağrına basmıştır. Mustafa Kemal, İstiklal Meydanı denen ve şimdi Kozapazarı Meydanı olarak tabir edilen alanda Turgutlu halkına hitap etmiştir.
Bu toprakları bize vatan yapan, tereddüt etmeden canlarını veren şehitlerimizi rahmetle minnetle şükranla anıyoruz. Bugün eğer ay yıldızlı Al bayrağımız bu topraklarda dalgalanıyorsa bu şehitlerimizin sayesindedir. Bu duygu ve düşüncelerle Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99 uncu yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele Kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum.."
Hasan Deniz Çizmeci
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: