EGEUMUT Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Nalan Bilgiç, Epilepsi Nöbeti Anında İlk Yardım Nasıl Yapılmalı hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Yrd.Doç.Dr. Nalan Bilgiç yaptığı açıklamada: “Nöbetlerin ne zaman olacağı tahmin edilemez. Nöbetler her hangi bir zamanda ve herhangi bir yerde olabilir. Birisi iş, ev ya da halka açık bir yerde nöbet geçirirse ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Nöbet geçirten kişi görülünce genelde hep ambulans çağırılır ancak çoğu zaman bu ambulanslara ihtiyaç yoktur. Nöbetler yaşamı tehdit eder gözükse de aslında tıbbi açıdan acil durum değildirler. Çoğu nöbet kötü bir sonuca yol açmadan birkaç dakika sonra kendiliğinden sona erer ve acil bakım gerektirmez. Nöbet geçiren kişi nöbetten sonra kısa bir süre dinlenmeye ihtiyaç duyabilir ve daha sonra normal faaliyetlerine dönebilecek duruma gelir.
Nöbetlerde ilk yapılacak yardım basit ve öğrenmesi kolay olsa da pek çok kişi ne yapması gerektiğini bilmez. Bazıları nöbet sırasında nöbet geçiren kişinin ağzına bir şeyler konması gerektiğine inanır. Bu tehlikeli ve yanlış bir bilgidir. Bir kişinin kendi dilini yutması imkânsızdır. Asla nöbet geçiren birinin ağzına bir şey sokmayın. Aksi takdirde nöbet geçiren kişi ciddi bir şekilde yaralanabilir. Nöbet geçiren bir kişi görünce yapmanız gerekenler: Panik yapmayın. Parmağınızı nöbet geçiren kişinin ağzına sokarak açmaya çalışmayın. Nöbet geçiren kişiyi sıkı sıkı tutmayın, kasılan kol ve bacaklarını açmaya çalışmaya çalışmayın. Ağızdan ilaç vermeye çalışmayın. Kalp ve solunum masajı uygulamayın. Nöbet geçiren kişinin bilincini açmak için sarsmayın, tokat atmayın, soğan sarımsak koklatmayın, üzerine kolonya, soğuk su dökmeyin.
Aşağıdaki durumlarda ambulansı çağırın:
Kasılmalı bir nöbet 5 dakikadan uzun sürüyorsa Nöbetin sona ermesinden sonra bilinç ya da solunumun normale dönmemişse Nöbet geçiren kişinin nöbetler arasında tamamen kendine gelmeden yeniden nöbet başlıyorsa
Nöbetten sonra bir saat boyunca sersemlik-şaşkınlık devam ediyorsa Nöbet suda meydana gelmişse ve nöbet geçiren kişinin akciğerlerine su gitmişse İlk nöbetse, nöbet geçiren kişi yaralıysa, hamileyse ya da şeker hastası ise ambulansı çağırın. Bu okuduğunuz bilgileri faydalı olabilmek için diğer insanlarla paylaşın.” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: