Çocuklarda iştahsızlık nedenleri
EGEUMUT Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Yasemin Eroğlu, Çocuklarda İştahsızlık hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
İştahsızlık , çoğunlukla doğumdan hemen sonra kendini gösterir. Beslenme için ağlamayan, beslenmek için uyandırılmak zorunda kalınan ve gece boyu beslenmeden uyuyan bebekler " iştahsız bebek " adaylarıdır. Ağzına aldığı lokmayı, evirip çeviren, tabağındaki yemeği bitirmeyen yemek için nazlanan bebekler iştahsız bebeklerdir. Bu çocuklar, ayrıntılı olarak tahlil ve tetkiklerle araştırılmalı ve hastalıklar ekarte edilmelidir.
Ben burada hastalık dışı durumları anlatmak istiyorum;
Vakaların çoğunda iştahsızlığın nedeni anne-bebek arasındaki yedirme çatışmalarıdır. Bebeğinin daha iyi beslenmesİ kaygısı , annenin bebeğe aşırı miktarda ve zorlayarak besin vermesine neden olur. Bu durum kısır döngüye yol açar. Annenin kaygı ve ısrarı bebekte iştahsızlığa yol açar, bebeğin artan iştahsızlığı da annedeki kaygı ve zorlama duygusunu arttırır. En önemli iştahsızlık nedeni budur. Anneler sabırlı olmalıdır. Ek besine başlarken bebek besini almazsa ısrarcı olmamalı daha küçük miktarlarda yeniden denemelidir. Yine de reddederse gerekirse 3-5 gün ara verip yeniden denemelidir. Israrcı olmamalıdır. Bir yaşındaki bebekler, kaşık kullanabilir hale gelirler. Titiz anneler genellikle buna izin vermezler. Halbuki yemeği bebeğin kendi yemesi teşvik edilmelidir. Çocukların tabağına koyulan yemek miktarı küçük miktarlarda olmalı ve çocuğa yemeğini bitirme sevinci yaşatmalıdır. Çocukluk dönemindeki yemek yedirme ısrar ve baskısı "yemek fobisine " yol açar. Çocuğun psikolojik durumu iştahı etkiler. Okul korkusu, sınav başarısızlığı kıskançlık yakın ölümleri vb. duygular iştahı azaltır.
İŞTAHI ETKİLEYEN DURUMLAR:
*Yemek öncesi su içmek . İştahı baskılar.
* Yemek öncesi şeker yemek . İştahı azaltır.
* Öğün aralarında bakkal yiyecekleri , çikolata , pasta ve abur cubur alımı iştahı azaltır.
* Yemek öncesi ; top oynama ip atlama vb. yorucu aktiviteler iştahı azaltır.
* Sevmedikleri besinleri yemeye zorlamak. İştahı azaltır. Çocuklar genellikle lahana, pırasa, karnabahar, kereviz ön planda olmak üzere sebze yemeklerini pek sevmezler.
Sevdiği sebzeler tercih edilmelidir. Diğer sebzelerde ısrarcı olunmamalıdır. Et yemeklerine önce kıyma ile başlanmalıdır. Büyük parçalar halindeki pirzola , biftek , bonfile vb. etler küçük parçalara bölünerek verilmelidir. Ancak 7-8 yaş civarı büyük parçalar tüketilebilir.
*Yemeği oyun ve TV seyrederek yedirmek olumsuz etki yapar.
*Ödül ve ceza yararsızdır. Ödüllendirme nazlanmaya cezalandırma gıda reddine yol açar.
* Şekilsiz, renksiz, kokusu hoş olmayan ve tatsız yemekler iştahı azaltır.
SONUÇ:
İştahsızlığa yol açan etkenlerin fazlalığı iştah sorunun ne kadar zor çözümlenebileceğinin en büyük göstergesidir. Anne ve çocuk hem psikolojik hem pedagojik destek almalıdır.” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: