ZİRVE Dağcılık Kulübü Turgutlu’dan Salihli Adala Beldesi Hermos kanyonunda gerçekleştireceği doğa yürüyüşü için yola koyuldu. Turgutlu’dan katılım 91 kişi. Kocatürk Koleji öğrencileri ve başlarında öğretmenleriyle etkinliğe destek verdi.
Turgutlu Zirve Dağcılık’tan yapılan açıklamada: “Adala Beldesine vardığımızda kahvaltımızı yaparken İzmir Zirve Dağcılarını bekliyoruz. Bir süre sonra İzmir Zirve Dağcıları 3 otobüsle Adala’ya varıyorlar. 134 dağcının katılımıyla sayımız 225’e çıkıyor. Bu sayıda bir doğa yürüyüşünün ilk olarak gerçekleştiğini ve hiçbir sorun yaşanmadan tamamlanmasının önemini de göz ardı etmemek için not düşüyoruz. Kahvaltı sonrası İki gruba ayrılıyoruz. Hızlı yürüyüşü gerçekleştirecek B grubu, daha yavaş bir yürüyüş gerçekleştirecek A grubu. Kanyona doğru yürüyüşe geçiyoruz. Geniş bir düzlükte 225 yürüyüşçüyle açma germe hareketleri yaparak vücudumuzu hazırlıyoruz. Yürüyüş sırasında gördüğümüz güzel manzaralar, çiçek ve otların kokusunu içimize dolduruyoruz. Doğada yürüyüş kültürünün yaygınlaşmaya başlamasını önemli bir gelişme olarak kabul etmemiz gerekiyor.
İnsanların doğa sevgisini ve kültürünü geliştirebilmek için öncelikle örgütlenme ve organizasyonun gerekli olduğu da bir gerçek. İnsanların tek başlarına ve programsız bir şekilde doğanın muhteşem güzelliklerini ve özelliklerini görebilmeleri ve kavraya bilmeleri gerçekten zordur. Küçük çocuklardan, emeklilik çağında olan insanların 6 saat boyunca doğada birlikte keyifli bir şekilde vakit geçirmeleri çok anlamlı ve güzelliklerle doluydu. Kanyon yürüyüşü sırasında birçok bilgi ediniyoruz. Bu bilgileri ve gördüklerimizi kamuoyuyla paylaşmayı da bir görev olarak kabul ediyoruz.
Salihli ilçesine bağlı Adala beldesinde, 26 bin yıl önce volkanik bir yanardağın patlaması sonucu oluşan “HERMOS KANYONU” doğaseverler tarafından mutlaka görülmesi gereken önemli bir yer. “DİVLİT” adı verilen yanardağın patlamasıyla oluşan HERMOS Kanyonuyla birlikte bölgede çok sayıda yarıklar oluşuyor. Geçtiğimiz yerlerde gözlerimize inanamıyoruz. 50 cm genişliğinde dibini göremediğimiz yarıkları hayretle izliyoruz. Bu bölgede oluşan derin vadinin gizemini keşfetmeye çalışıyoruz. Bu bölgede çok sayıda fay kırığı olduğu belirtiliyor.
HERMOS KANYONU; Gediz ovası, Demir köprü barajı, Marmara gölü ve antik çağda “KATAKEKAUMENE” diye adlandırılan yanık ülkenin ortasında yer aldığı bilinmektedir. 1950 yıllarında Demirköprü Barajı yapılınca, barajın suyu bu vadiden Gediz havzasına ulaşıyor. Bu eşsiz güzellik böylelikle ortaya çıkıyor.
HERMOS kanyonu boyunca yaptığımız yürüyüşte, ekonomik ömrünü tamamlamış olan Demir köprü hidroelektrik santralı, Su uçtu şelelesi, tarihi “Kız Köprüsü”nü de görme ve inceleme fırsatı buluyoruz. Yürüyüşümüz çıkışlı inişli ve hızlı bir tempoda devam ediyor. Dağ tepe demeyip devam ediyoruz. Özellikle Su uçtu şelalesine yaklaştığımızda suyun uzaktan yankılanan sesi bizi heyecanlandırıyor. Şelaleye yaklaştıkça suyun yere çarpmasıyla oluşan gürültünün muhteşemliği anlatılamaz. Şelaleye doğru dik bir kayalıktan aşağı iniyoruz. Bazı arkadaşlarımız ayakkabılarını çıkarıp diz boyuna gelen dereden şelalenin altına kadar gidip fotoğraf çekip kayıt yapıyorlar.
Yaklaşık 6 saatlik yürüyüşümüz sonunda Tatar Alabalık Çiftliğine varıyoruz. Burada yürüyüş başlangıcında ayrıldığımız A grubuyla buluşup balık yemek için beklemeye başlıyoruz. Buranın görüntüsü de gerçekten çok özel ve güzel. Barajın hemen altında olan bu balık çiftliğinin karşısında, devasa bir kayalık, barajın kayalıkların üzerinden sızan akıntısı ince bir şelale oluşturmuş, önümüzde akan bir dere, içinde irili ufaklı balıklar. Bu muhteşem manzarayı nasıl anlatsam bilemiyorum. Neyse kiremitte ya da ızgarada balıklarımız geliyor. Karnımızı doyuruyoruz. Gerek Adala’da ki sulama kanalı gerekse Su uçtu şelalesinde kirlilik çok fazla, temiz tutmamız gerektiğini hem doğa severlere hem de ilgililere hatırlatıyoruz. Doğayı koruyamazsak, acısını mutlaka çıkarır.
İzmir Zirve Dağcılarıyla vedalaşıp Turgutlu’ya dönüş için araçlarımıza doluşuyoruz.” denildi. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: