Maden Yönetmeliği Madde 115’e eklenen 4. fıkra ile, zeytin alanları başta kömür madenciliği olmak üzere madencilik faaliyetlerine açıldı. Yönetmelikte yapılan bu düzenleme tartışmalara yol açtı. TEMA vakfı yapılan düzenlemeyi eleştiren bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada: ‘Yapılan bu düzenlemenin 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanununa aykırı’ olduğu ifade edildi.
TEMA’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Maden Yönetmeliği Madde 115’e eklenen 4. fıkra ile, zeytin alanları başta kömür madenciliği olmak üzere madencilik faaliyetlerine açıldı. Yapılan bu düzenleme 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na aykırı.Kanunun 20. maddesine göre "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez.” Zeytin ağacının anavatanı Türkiye, küresel zeytin üretiminin %15,2’sini karşılıyor. 2019 yılında 415 bin ton zeytin, 1 milyon 110 bin ton zeytinyağı üreten ülke için zeytin önemli bir istihdam ve gelir kaynağı.TEMA Vakfı olarak kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz.
Ünlü tarihçi Ortaylı da eleştirdi

Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda düzenlemeyi eleştirerek: “Türkiye zeytinlikleri hiç de küçümsenecek miktarda değil, daha doğrusu değildi. Çok ciddi tedbirler almazsak bırakın etrafa zeytin satmayı, kendi ihtiyacımızı bile karşılayamayacak duruma düşeceğiz. Bugün yayınlanan yönetmelik mutlaka gözden geçirilmeli, yoksa çok geç olacak.” ifadelerini kullandı.
CHP Manisa Milletvekillerinden tepki
Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen de yapılan düzenlemeyi eleştirdi. Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada: “83 yıl önce çıkarılan yasayla korumaya alınan zeytinlik alanlar maalesef AKP iktidarı tarafından yağmalanmak istenmektedir. İktidar iki yüzlü politikasını bir kez daha ortaya koymuştur. Bir taraftan Paris anlaşmasına imza atıp 2050 yılında karbon nötr hedefi koyuyor, diğer taraftan zeytinlikleri madenciliğe açıyor. Zeytin üretici ve geçimini zeytincilikten sağlayan bir çiftçi olarak yönetmeliğin iptali için yasal haklarımız kullanacağım ve dava açacağım. Tüm hemşerilerimi zeytinliklerimizi korumak için mücadeleye çağırıyorum.” ifadelerini kullanırken, Başevirgen ise: "Zeytinin anavatanı Ege bölgesinde Manisa, Denizli, Muğla ve Aydın’da jeotermal enerji santralleri nedeniyle tarımsal alanların zaten büyük bir tehlike içinde olduğunu belirten Başevirgen, “ Ege’de zeytinlik alanlar, JES’ler nedeniyle zaten ciddi risk altında. Şimdi enerji üretimi amaçlı maden şirketlerine verilen bu izinle hem zeytinliklerimiz talan ediliyor, hem de ekolojik denge bozuluyor. Bizleri Suriye’den gelen kaçak zeytinyağına muhtaç edenler bilsinler ki, tek bir zeytin ağacını bile ranta ve talana kurban etmeyiz.“ dedi.
Hasan Deniz Çizmeci
Yorumlar
Kalan Karakter: