POPÜLER TARİH VE DİZİLER
Tarih, son yıllarda çeşitli diziler ve kitaplar sayesinde eskisinden çok daha popüler bir alan haline geldi. Aslında bu alandaki popülerlik çok yeni sayılmaz. Geçmişte de özellikle romanlar ve Hayat Tarih gibi bazı dergiler tarih biliminin gündemde kalmasını sağlıyordu.
Tarihî diziler alanında Türk televizyonlarındaki öncü yapımlar arasında TRT’nin 1980’li yıllarda ürettiği Osmancık ve Küçük Ağa’yı saymamız gerekir. Özellikle Küçük Ağa’nın çekimlerinden sonra yaşananlar, filmin kopyalarının yakılması ve elde kalan son kopyanın yıllar sonra bulunarak yayınlanması o yıllarda çok uzun süre gündemi meşgul etmişti.
Günümüze yaklaştıkça Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşamının ele alındığı Muhteşem Yüzyıl dizisi ile bu alanın tam anlamıyla zirveye çıktığını hep birlikte gözlemledik. Bilim adamları ve birçok entelektüel bu dizinin dönemi yansıtmaktan oldukça uzak olduğu ve devletin en ihtişamlı bu döneminin neredeyse sadece padişahın haremi üzerinden anlatıldığı yolunda eleştirileri ile yapımın başarısızlığını öne sürdüler. Gerçekten de yaklaşık elli yıla yayılan böylesi önemli bir dönemin bir televizyon yapımında anlatılabilmesi, çok meşakkatli bir işti. Bunun ne derece başarılabildiği belirttiğim üzere o günlerde de tartışıldı; hâlâ da üzerinde konuşulabilir.
Muhteşem Yüzyıl sonrasında da pek çok dizi, konusunu tarihten aldı ve bu tür yapımlar hız kesmeden üretilmeye devam ediyor. Dizilerin yanında da artık televizyon harici platformlar devreye girdi. Örneğin YouTube yayınlarıyla Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan alanın hem bilimsel hem de eğlenceli yüzü olarak ön plana çıktı son yıllarda. Onun anlattıklarıyla tarihin daha önce çok da gündeme gelmeyen çeşitli tarafları gençler arasında konuşulmaya başladı. Tüm bunların akademik bir yayın ile karşılaştırılması elbette mümkün değil. Ancak tarihin sürekli gündemde kalması adına bahsettiklerimizin hepsinin de payı olduğunu inkâr edemeyiz. Bu konuya başka yazılarda da devam edeceğiz.
Yorumlar
Kalan Karakter: