Basın tarihimizde bahsetmeden geçmememiz gereken bir diğer dal da çocuk dergiciliği olmalı. Günümüzde hemen her alanımızın, her yerimizin sanal ortama taşındığı bir ortamda çocuk dergiciliğinde de son birkaç örnek kaldı. Bunların ne kadar satıldığına, ne kadar okunduğuna ya da çocuklar üzerindeki etkisine dair elimizde somut bir veri mevcut değil. Ancak 1990’lara gelinene kadar pek çok çocuk dergisinin küçümsenmeyecek tirajlara ulaştığını ve etkilerinin de pek az olmadığını tahmin ediyorum.
Türkiye’de popüler çocuk yayıncılığının ilk örneği çok muhtemelen Doğan Kardeş’tir. Doğan Kardeş dergisi, 1945 yılında yayınlanmaya başlamış. Kazım Taşkent’in kurduğu ve Vedat Nedim Tör’ün yönettiği dergi, Yapı Kredi Bankası’nın desteğiyle yayın hayatını sürdürmüş. 1945’ten 1978’e kadar yayınlanan Doğan Kardeş, Türkiye’de hem çocuk dergiciliği hem de çocuk edebiyatı alanlarında hiç şüphesiz en önemli basamaklardan birisini oluşturuyor. Doğan Kardeş dışında Çocuk ve Yuva, Arkadaş gibi bazı eski dönem dergileri de yayınlandıkları dönemde önemli etkiler bırakmışlar.
Popüler çocuk dergiciliğinin ikinci dönemi diyebileceğimiz günler ise 1970’lerin sonunda başlıyor. Milliyet Çocuk, Diyanet Çocuk ve Türkiye Çocuk gibi dergiler, 1979 ve sonrasında yayınlanmaya başlayarak bu alandaki ikinci ve belki de son sıçramayı gerçekleştirmişti. Yine önemli satış rakamlarına ulaşan bu dergiler, o günlerin çocukları üzerinde gerçekten iz bıraktı. Sonrasında ise günümüze gelinene dek birçok alanda olduğu gibi çocuk dergiciliğinin de değişim geçirdiğini, öncekinden başka bir hale geldiğini görüyoruz. Günümüzde çocuk dergileri yine var ama eskileri kadar etkili olmaları mümkün değil açıkçası. Belki de zaman içerisinde çocuk dergiciliği de tıpkı yazılı basının diğer organları gibi internete taşınacak. Bunu şu anda kesin olarak bilmek, herhangi bir öngörüde bulunmak kolay değil. Zaman gösterecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: