Yayınlanma :
12.05.2022 11:08
Güncelleme
: 12.05.2022 11:08


Herkese merhaba. Bugünkü yazıda Kaygı Bozuklukları arasında yer alan Ayrılma Kaygısı Bozukluğunu ele alacağım. Öncelikle kaygı nedir? Korku nedir? Bunlardan bahsedelim. Çünkü günlük hayatta çoğu zaman birbirlerini karıştırıyoruz.
Kaygı, beklenen bir problem ile ilgili endişe duymaktır. Korku ise, var olan şu anki bir tehlikeye karşı ortaya çıkan bir tepkidir. Mesela ormanda bir ayı ile karşılaşma korku, üniversiteyi bitirince işsiz kalma kaygı duygusunu ortaya çıkarır.
Ayrılma Kaygısı Bozukluğu:
Temel özelliği evden ya da evde bağlandığı kişiden ayrılma durumunda aşırı bir anksiyetenin olmasıdır. Bu anksiyete, bireyi gelişim düzeyine göre beklenenden fazladır. 18 yaşından önce başlamalıdır. Bu bozukluğu olan kişiler her evden ya da bağlandıkları kişilerden ayrıldıklarında aşırı sıkıntı ve kaygı durumu yaşarlar. Bağlandıkları kişilerden ayrılma durumunda ilişki içinde olmaya ve haber almaya devam etmek ister genellikle telefon görüşmeleri yapar. Eve geri dönme özlemi duyar ve sürekli birleştikleri anları düşünüp hayal ederler.
Bağlandıkları kişilerden ayrıldıklarında onların başına kötü bir şey gelebilir düşüncesine kapılırlar ve aşırı kaygı yaşarlar. Bu bozukluğu olan çocuklar çoğunlukla kaybolma ve ebeveynlerine bir daha görememe korkusu yaşarlar.
Tek başlarına bir yere gitmekten kaçınırlar. Çünkü tek başlarına çıktıklarında huzursuz olurlar. Arkadaşlarının evine gitmezler, kampa gitmezler. Genellikle odalarında tek başına oturmazlar, evde ebeveynlerin çevrelerinde dolaşırlar.
Bu bozukluğu olan çocuklar uyku zamanı zorlanırlar ve uyuyana kadar yanlarında birisinin olmasını isterler. Geceleri bir yol bulup ebeveynin yanına gitmek ister eğer ebeveynlerin yatak odalarına girmesi yasak ise kapı önünde uyama davranışı sergileyebilir. Korkularını yansıtan gece kabusları görebilirler.
Ayrılıkta veya ayrılık beklendiğinde ise, karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler görülebilir.
Sizde bu ve bunlara benzer durumları gözlemliyor iseniz lütfen bir uzmana başvurunuz. Herkese iyi haftalar dilerim.
Psikolog Tuğçe Şirin
Cumhuriyet Cad. No:167 Turgutlu / Manisa
Turgutlu Rönesans Psikolojik Danışmanlık Merkezi
T.0532 202 87 47
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: