Manisa Engelliler Konseyi Vali Halil İbrahim Daşöz Başkanlığında toplandı
MANİSA’yı engelli dostu il yapmak, İldeki engellilerle ilgili hizmetlerin daha etkin, verimli ve düzenli yürütülmesine katkı sağlamak, toplumsal duyarlılığı arttırmak, sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Vali Halil İbrahim Daşöz öncülüğünde oluşturulan İl Engelliler Konseyi 2. toplantısını yaptı.
Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında Şehzade Mehmet İlköğretim Okulu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan Vali Daşöz, “Bu şehri engelli dostu bir şehir haline getirmek için bu konsey çok önemli. Bu konsey sıkıntılarınızı ve sorunlarınızı çözmek için önemli temsil yeriniz. Bizler bu konseyin içerisinde sizlerle birlikte çalışacağız. Bu konseyde ele alınan kararlar, bir sonraki toplantıya çözüme kavuşmuş olarak gelecek. Engellilerimiz bizlerden kendi şartlarının gerektirdiği konularda şartların uygun hale getirilmesini istiyorlar. Bu konseyde engellilerimizin sorunlarını göz önünde bulundurup, ilgili kurumla bire bir karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyoruz” dedi.
Vali Daşöz’ün açış konuşmasından sonra gündem maddeleri ve bir önceki toplantıda alınan kararlar görüşüldü.
Toplantıda söz alan Milli Eğitim Şube Müdürü Sema Çifçi, 2011-2012 öğretim yılında engellilerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında konsey üyelerini bilgilendirdi. Çifçi, engelliler için elde kurdele işi, dekoratif ahşap süsleme, masör-masöz kursu, özürlü bakımı kurslarını açtıklarını belirtti.
İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin ise, “Trafik ekiplerimiz tarafından engellilerimizin engellerini kaldırmak için sürekli çalışıyoruz. Şehir içerisinde bulunan engelli araç park yerleri ve engelli rampalarına park edilen araçlara ceza kesip, anında araçlarını kaldırıyoruz” dedi.
Vali Daşöz, İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin’e engelliler için ayrılan araç park yerleriyle, şehir içinde dolaşmaları için düzenlenen engelli rampalarına araçlarını park eden araç sahiplerine yasalar çerçevesinde yaptırım uygulanmasını isteyerek taviz verilmemesini istedi.
Konsey üyesi Hüseyin Okumuş, zihinsel engellilerin kaybolmaları halinde bulunmalarını kolaylaştırmak için parmak izlerinin alınmasını istedi. İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, yönetmeliğe göre parmak izinin adli vakalarda alındığını, bu konuyla ilgili merkezden izin almak gerektiğini söyledi. Vali Halil İbrahim Daşöz de Emniyet Genel Müdürlüğüne sorulmasını ve bir mahsuru olmaması halinde bunun uygulanabileceğini söyledi.
İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mustafa Alan ise bir süre sonra yürürlüğe girecek olan yeni nüfus cüzdanlarında herkesin parmak izinin alınacağını, başka kurumların parmak izi almasına gerek olmayacağını bildirdi.
Manisa Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mümin Deniz, Manisa Belediyesi olarak toplu ulaşımda dönüşüm içerisinde olduklarını ifade ederek engelli ve diğer vatandaşların yararlanabileceği 50 araç siparişi verdiklerini, sesli ve görsel uyarıların yapılabileceği bu araçların 25 Mayıs’ta hizmete girmesini beklediklerini söyledi.
Vali Daşöz, Manisa Belediyesinde hizmete girecek araçların engellilerin hayatında önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Vali Daşöz, “Engellilerimizin engelsiz bir yaşam içerisinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için kamu kurum ve kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor. Herkesin olduğu gibi engellilerin de tuvalet, ulaşım, sağlık hizmetleri konusunda ihtiyaçları olacak. Kamu kurumlarımızın bir hizmeti yaparken engelli vatandaşlarımızın engel durumlarını göz önünde bulundurarak o işlerini yapmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Manisa Otizm Derneği Başkanı Pervin Aydın, Manisa’da zihinsel engelli çocuklar için okul bulunmadığını belirterek Şükran Bilginer İş Eğitim Merkezinin 3. katının otistik çocuklar için ayrılmasını istedi.
Görme engelli konsey üyeleri de minibüs duraklarına araçların park etmesi nedeniyle yolcuların yol ortasında indirildiğini, bu nedenle engelli vatandaşların otobüslere binmek için zorlandıklarını söyledi. Ayrıca, esnafın satış yapacakları malları kaldırıma koymaları nedeniyle engelli vatandaşların bastonlarıyla kaldırımdaki eşyalara çarptıklarını belirterek engelli vatandaşlara kolaylık sağlanmasını istedi.
Engelliler Konseyi Kimlerden Oluşuyor?
Engelliler Konseyi Başkanlığı Manisa valisi veya vali yardımcısı, sekretaryası İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından yürütülecek. 3 ayda bir vali veya İl Aile ve Sosyal Politikalardan sorumlu vali yardımcısı başkanlığında toplanacak. Konsey, İmar ve Fen İşlerinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı, Belediye Fen İşleri Müdürü, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Emniyet Müdürlüğü Temsilcisi, İl Defterdarı, İl Müftüsü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü/ve Engellilerle İlgili Müdür Yardımcısı veya Şube Müdürü, Halk Eğitim Merkezi Müdürü, Şükran Bilginer Eğitim ve Uygulama Okulu Müdürü, Manisa İş Eğitim Merkezi Müdürü, İl Sağlık Müdürü, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı veya temsilcisi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı veya Temsilcisi, Mimarlar Odası Başkanı veya Temsilcisi, Muhtarlar Derneği Başkanı, Engelliler Dernek Başkanları, Engellilerle çalışmalar yapan 2 gönüllü, Valilikçe uygun görülecek diğer resmi ve özel kuruluş temsilcilerinden oluşuyor.
Konseyin Görevleri:
Engelliliğin önlenmesi konusunda eğitim, rehabilitasyon, topluma uyum ve benzeri konularda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
Engellilerle ilgili tüm gelişmeleri izlemek, sorunları ve çözüm yollarını araştırmak,
Engellilerle ilgili konularda inceleme ve araştırmalar yapmak ve yaptırmak, istatistiki bilgi toplamak, veri tabanı oluşturulmasını sağlamak, bu konulara ilişkin proje hazırlamak veya hazırlatmak, hazırlanan projeleri ve çalışmaları değerlendirmek ve uygulanmasını takip etmek,
Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, kent konseyleri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmak, ortak projeler hazırlamak ve uygun projeleri desteklemek,
Engellilerin sosyal ve hukuksal haklarından yararlanmalarına yardımcı olmak,
Tüm tarafları bir araya getirerek, ilde engellilik alanına yönelik çalışmaları koordineli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak, engellilerin sorunlarına toplumsal duyarlılığı artırıcı çalışmalar yapmak,
İl genelindeki engellilerin sayı, grup, yaş ve bulundukları yerler açısından ihtiyaçlarını tespit etmek, ilgili kurumlar aracılığıyla ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmalar yapmak,
Engellilerin istihdamını artırmaya yönelik çalışmalar yapmak, engellilerin bilgi ve becerilerini artırıcı mesleki kurslar açarak beceri kazanmalarına yardımcı olmak.
Yorumlar
Kalan Karakter: