Üzümde kalıntı iddiası
ÜZÜM üreticisi rekoltenin düşük olmasından dolayı ihracatta yüksek fiyatlar beklerken, düşüşe geçen fiyatlar hayal kırıklığı yarattı. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ilaç kalıntısı yüzünden üzümü Avrupa'da pazarlamakta zorlandıklarını, 2016 yılı için şimdiden organik ve iyi tarım uygulamalarının biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Manisalı üzüm üreticisi bu yıl dolu ve don olaylarından dolayı rekoltenin düşük olmasıyla fiyatların artacağını bekledi. Ancak sezon başında 6,5 liraya çıkan üzüm fiyatları borsalarda 5 liraya düştü. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, ilk olarak üzümdeki fiyatların yüksek olmasından dolayı ihracatın durduğunu ancak daha sonrasında kalıntı sorununun ortaya çıktığını bildirdi. Özkasap, "Bu yıl rekolte 190 bin ton civarında belirlendi. Nisan ayındaki don ve Haziran'daki dolu nedeniyle çok ciddi şekilde verim düştü. Rekoltenin düşük olmasıyla birlikte üzüm fiyatları 3 liradan 6.5 liraya kadar çıktı. Ondan sonra ise önemli bir şey oldu. Çıkan rekolteye bakıldığında üzüm fiyatlarının düşmemesi lazım. Üzüm az olmasına rağmen fiyatı neden düştü? Üzümde fiyatların yüksek olmasından dolayı alıcı durdu. Eski mahsul üzümler, ilk etapta ihracata gitmeye başladı. Bu seneki mahsul ise Almanya'daki Anuga Gıda Fuarı'nda Manisalı işletmecilerimiz tarafından sergilendi. İhracatçılarımız burada istedikleri üzümü satamadılar. Bunun nedenlerinden bir tanesi de üzümdeki ilaç kalıntısıdır. Kalıntı ciddi sıkıntı yaratmaya başladı" dedi.
"KALINTINIZ FAZLA" DEDİLER
2016 yılı için şimdiden önlem alınması gerektiğini dile getiren Özkasap, Avrupa ülkelerinin kalıntı konusunda artık daha titiz davrandığını ve tüm değerleri ölçmeye başladığını ifade etti. Özkasap, "Bunu 2016 mahsulünde yapmamız gerekiyor. Önlemimizi alacağız. 2016'da iyi tarım uygulayacağız. İlerisini gören vezir, göremeyen rezil olur. Bunu dikkate alıp, üretici olarak kendimize çeki düzen vereceğiz. Eskiden Avrupa bazı kalıntıları gözden geçirmiyordu. Ama şimdi pestisitle birlikte maksimim kalıntı değerlerine (MRL) de bakmaya başladı. Bir üzüm tanesinde MRL değerler düşük çıkıyor ama 10 taneye baktığı zaman MRL değerleri yüksek çıkmaya başladı. Biz her zaman diğer ülkelere göre tonunu 200 dolar fazlaya satardık. Ama şu an o farkı hissettiremiyoruz. Alıcıdan gelen sıkıntılar üzüm ihracatçılarına dönmeye başladı. 'Kalıntınız fazla' dediler. Manisa ve Saruhanlı bölgesinde kalıntı oranı Salihli Alaşehir, Sarıgöl'e göre daha düşük" diye konuştu.
"PAZARI KAYBEDERİZ"
Alıcıların şu an da beklemede olduğunu kaydeden Özkasap, şunları söyledi:
"'Kalıntı var, fiyatlar düşüyor' diye bekliyorlar. Manisa olarak, 'Dünyanın en kaliteli üzümünü üretiyoruz' diyorsak üreticiyi bilgilendireceğiz, ilacı biraz daha az atacağız. Kalıntı oranı düşük ilaçlar kullanacağız. Organiğe yöneleceğiz. Konvansiyonel tarım vahşi bir ilaçlamadır. Açıkça budur. Organik tarımı yapamıyorsak en azından iyi tarım uygulamalarını yapmak zorundayız ki yurtdışındaki pazarımızda düşme olmasın. Bağ alanları 1 milyon dekarı geçti. Kalıntı sorunları yaşanırsa biz bu üzümü değerlendiremeyiz. Diğer ülkelerde kalıntı bu kadar yok. İlaç bayileri ve ziraat mühendisleri üzerine düşen görevi iyi yapmalı. Bağ ne kadar ilaç istiyorsa o kadar ilacı tavsiye etmeli. Yaptığımız ismi ilaç kalıntısı ile lekelersek dünya başka pazarlara yönelecek. Avrupa ülkelerinden en fazla İngiltere üzümümüzü tüketiyor."
Geçen yıl 328 bin ton kuru üzümden 255 bin tonluk bölümü ihraç edilirken 460 milyon dolar girdisi sağlanmıştı.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: