“ Bilinçiz yapılan spor kalbi yoruyor
İZMİR Kardiyoloji Dal Merkezi hekimlerinden kardiyalog Dr. Çetin AYDIN yaz mevsimin gelmesiyle birlikte spor yaparak forma girmek isteyenlerle, ağır spor yapanları kalp sağlığı açısından dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kardiyalog Dr. Çetin Aydın yaptığı açıklamada sporun kalp sağlığı açısından yararına değinirken, bunun bilinçli yapılmasının önemini vurguladı..
Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi hekimlerinden kardiyalog Dr. Çetin Aydın yaptığı değerlendirmede bilinçli yapılan egzersizlerin kalp sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, bilinçsiz yapılan sporların ise kalp sağlığını tehlikeye düşürdüğünü söyledi..Açıklamasında Hareketsiz yaşam tarzı olanların aktif kişilere göre daha çok hastalıklara maruz kaldıklarına işaret eden Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi hekimi kardiyalog Dr. Aydın, konuyla ilgili olarak açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Başta kalp ve damar sağlığımızı korumada düzenli yapılan egzersizin çok büyük önemi vardır.Ayrıca şeker hastalığı ve kollestrol yüksekliği ve son yıllarda gittikçe artan obezitenin önlenmesinde de düzenli egzersiz yapmanın çok olumlu katkısı olduğu aşikardır.Gerek kalp damar ,gerekse metabolik hastalıklardan korunmak için yaptığımız egzersizlerin mutlaka aerobik egzersiz dediğimiz kas gücü gerektirmeyen düzenli soluk alış verişi ile birlikte, tüm kaslarımızı hareket ettirerek yapılan türden egzersizler olması gerekir.Yürüme,yüzme,bisiklete binme,ip atlama,tenis oynama gibi egzersizler bu gruptandır.Adale yapıcı,ağırlık kaldırma,halter vs. gibi nefes tutarak ve kasları gerdirerek yapılan aerobik sporların ise kalp sağlığına olumsuz etkileri vardır.”
SPORA BAŞLAMADAN ÖNCE GEREKLİ TESTLERDEN GEÇİN..
Kardiyalog Dr. Çetin Aydın, kalp ve damar sağlığını korumak için egzersiz yapacak olan kişilerin egzersize başlamadan önce mutlaka bir kardiyoloji kliniğine başvurarak EKO ve Efor testi yaptırmaları gerektiğini, yapılacak kontrollerden sonra egzersizlerine başlamalarının doğru olacağının altını çizdi. Yapılacak egzersizin şekli ve süresi kişinin yaşına ve mevcut hastalıklarına göre ayarlanmalıdır şeklinde konuşan Dr. Çetin Aydın, “Kalp damar sağlığı için sağlıklı kişilerde haftanın 3-5 günü 30-60/dk süreyle yapılacak egzersiz yeterlidir.Egzersizi bol oksijenli temiz havada,aşırı sıcak ve soğuk olmayan ortamlarda ilk 5/dk’da yavaş tempoda yapmamız gerekir.Egzersizde herkesin yaşına göre hesaplanan hedef nabız hızı vardır.Hedef nabız hızını aştığımızda kalp krizi ve inme riski artar.Yani egzersiz aşırı zorlamadan,tempoyu aniden arttırmadan yapılmalıdır. Düzenli ve dozunda yapılan aerobik egzersizler kalp ve damar sistemini güçlendirir, akciğerlerin aldığı oksijen miktarı artar.Egzersiz esnasındaki terlemeyle vücudumuzdaki toksit maddelerin bir kısmı atılır.Egzersiz yapanlarda bağışıklık sistemi daha aktif olur,kan pıhtılaşması önlenir,endorfin denilen mutluluk hormonu salgılanır.” dedi
NABIZ SAYISINA DİKKAT EDELİM..
Hedef nabız sayısını hesaplamak için şu formülü kullanabiliriz : 220-kişinin yaşı=bulunan değerin %70’i dir.
ÖRNEK:40 yaşındaki bir kişinin 220-40=180x%70=126/dk
Yani 40 yaşındaki bir kişi egzersiz yapacaksa nabız sayısı 126/dk civarında olacak şekilde yapacaktır.haber merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: