Ünlü Profesör Turgutlu’da beklenen depremin büyüklüğünü açıkladı
Ünlü jeofizikçi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Turgutlu’da konuştu. Turgutlu’da beklediği depremin ne zaman olacağını, büyüklüğünü ve süresini açıklayan Ercan, Turgutlu’da bazı mahallelerin tamamen taşınması gerektiğini söylerken, depremde daha güvenli olarak gördüğü yerleri de açıkladı. Ercan, "Turgutlu’da deprem çok sarsıcı olacaktır, ama yıkıcı yapmamak bizim elimizde’ dedi.
PROF. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Turgutlu Belediyesi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Deprem Kuşakları ve Turgutlu’nun Fay Hatları” konulu söyleşide konuştu. Söyleşi dün akşam saat 20.00’da Mesadet Özcan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Turgutluluların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Ercan, depremler hakkında bilgi verdi. Ercan aynı zamanda Turgutlu depremi için tahminde bulunurken, Turgutlu’da yaptığı incelemelerde hangi bölgelerin depremde daha fazla hasar alacağını da söyledi.
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Turgutlu’da gerçekleşmesi muhtemel deprem hakkında bilgiler verdi. Ercan bazı mahallelerin tamamen taşınaması gerektiğini ifade etti. Ercan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
'Olacak en büyük deprem 7.0'
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Turgutlu’da olacak deprem düşüntülü kırılmadır, bu genelde yıkıcı olur. Turgutlu’da olabilecek en büyük deprem 7.0’dır. Bu yerine ve yapısına göre yıkıcıdır.” ifadelerini kullandı.
Deprem tarım alanlarındaki yapıları mutlaka yıkacak!
Turgutlu’nun ovaya doğru olan kısmında yerleşimin tehlikeli olduğunu belirten Ercan, ‘Kalıcı bir çözüm için şehri dağlara doğru taşımamız gerekiyor. Bu çarşı içinde kalan kısım eski bir tarım alanıdır ve deprem tarafından bir gün mutlaka yıkılır. Bu işin şakası yok." ifadelerini kullanırken, şehrin güvenli yerlerinin İzmir-Ankara Asfaltının güneyinde kalan kısım, yani Yayla, Irlamaz ve Osmancık Mahalleleri olduğunu ifade etti.
Turgutlu’daki alçak sığ temel tehlikesine dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Turgutludaki yapıların temelleri çok sığ, 80 santimetre ile 1 metre temeller var, bu intihar, siz ne yapıyorsunuz ya?" şeklinde konuşurken, giriş katlarındaki otoparklara da dikkat çekti. Depremin en çok etkilediği yerlerin zemin katlar olduğunu söyleyen Ercan, "Siz giriş katlara yumuşak kat yapıyorsunuz. Orada duvar olmaması yüzde 15’lik taşıma oranını ortadan kaldırıyor. Sayın başkan bunları lütfen düzeltin" ifadelerini kullandı. Ercan, bitişik nizamlı yapılaşmanın da yıkıma davetiye çıkardığını söyledi.
Turgutlu depremi yaklaşık 35 saniye sürer
Deprem gücüne karşı durulamayacağını anlatan Prof. Dr. Ercan, "Turgutlu’da deprem olursa yaklaşık 35 saniye sürer, az bir süre değil, kırılırsa 50-80 km arası bir kırık oluşur. Turgutlu’da deprem olduğunda kırık nasıl işler? Zaten önümüzden geçiyor. Gedizin olduğu yer yaklaşık 2.5 metre düşer ve İzmir’e doğru 1.5-2 metre kayar. Düşümlü kırıklar yanal atımlı kırıklara göre daha yıkıcıdır! Turgutlu’da en çok 7 büyüklüğünde deprem olur, en olası değer 6,5 civarında. Turgutlu’da yapı yaparken statik hesapları 7,1 büyüklüğe göre yapılması gerekir, burada sığ bir deprem olacaktır. Çok sarsacaktır. Yolun altında (İzmir - Ankara Asfaltı) iseniz vuruş gücü çok büyük olur, dağlara doğru daha düşecektir.”
2030-2050 arasında bekliyorum
İstanbul’da yaptığı hesaplamaları Turgutlu’ya uyarladığında depremin olası tarihinin 2030 ve 2050 yılları arasında gerçekleşeceğini söyleyen Ercan, tam olarak tarih vermek mümkün değil benim hesaplamalarıma göre 2030 ve 2050 yılları arasında Turgutlu’da deprem olabilir.’dedi.
'Turgutlu’da bazı mahallelerin tamamen kaldırılması lazım'
Turgutlu’da zemin değerlerinin bataklığa yakın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Turgutlu’nun tamamının ölçülmesi lazım. Bu konu mecliste konuşuldu, umarım en kısa zamanda yapılır. Yarın deprem olursa hoca söylemişti dersiniz. Bazı mahallelerin kentsel dönüşümüne öncelik verilerek, ortadan tamamen kaldırılarak yukarıya doğru taşınması gerekiyor, o insanların sağ kalmasını istiyorsak bu bir görevdir. Siz ovaya yakın mahallelere yüksek bir yapı inşa ederseniz yıkılır, çünkü zemin değerleri çok düşük. Yolun üst kısmındaki yapıların nitelikleri çok düşük, Ergenekon ve Selvilitepe mahallelerinde yapı yüksekliklerinin de belediye meclis kararıyla değil jeofizik ölçülerle belirlenmesi gerekiyor. Bir saatte orada kaç katlı yapı yapılması gerektiğini bulan makineler var. Burada da kullanılması gerekiyor. Yapılan çalkalanmaya geliyor mu, gelmiyor mu, en önemli konu bu!” ifadelerini kullandı.
'Turgutlu depremi çok sarsıcı olacak, yıkıcı yapmamak bizim elimizde!'
Ercan, “Turgutlu’da bir çok büyük deprem oldu, bundan sonra da olacak, bunun durması gibi bir olay yok ama biz öyle bir Turgutlu yapacağız ki deprem olacak ama hiç bir yeri yıkmayacak. Bu sizin elinizde. Biz sizin hizmetinizdeyiz." şeklinde konuştu.
Ercan: "Turgutlu tam bir kavşakta yer alıyor, bi tarafta İzmir’e doğru giden İzmir kırığı, diğeri de Manisa’ya giden kırık. Turgutlu bu iki kırığın etkisi altında kavşak noktada. Turgutlu’da olan deprem çok sarsıcı olacak, bunu yıkıcı yapmamak bizim elimizde. Ne yapacağız? Sağlam yapı yapacağız. Kaç katlı yapacağımıza ölçülerle karar vereceğiz. Doğru yoldan gidersek yıkılmaz bir Turgutlu yapmak bizim elimizde!" ifadelerini kullandı.
Sığ temel cinayettir
Turgutlu'da gördüğü sığ temellerin çok tehlikeli olduğunu ifade eden Ercan: "Turgutlu’da yapılarda mutlaka bohçalama yapılması gerekiyor, zemin ıslak olduğu için temelde paslanma yapar, bu da yapıya hasar verir, ayrıca temel derinliğine dikkat edilmesi gerekiyor, 4 katlı yapıya 80 santimetre temel yapmak cinayet işlemektir.” dedi
Ercan: “Yapı yükseklikleri, Ergenekon ve Selvilitepe 6 kattan az, 9 kattan yüksek olması gerekiyor. Selvilitepe Mahallesi’nde genelde 4 ve 5 kat çok sakıncalı düşünmüyor ama mikrotremör ölçümlerinin yapılması gerekiyor, genellikle beğendiğim bir yer oldu. Şehitler Albayrak Özyurt burada ortalama olarak, 3 kattan az olması gerekiyor. Irlamaz deresi üzerindeki çok katlı yapıların incelenmesi gerektiğini söyledi. Bu yapıları görünce benim aklıma Malatya’daki çok katlı yapılar geldi. Hepsi yeniydi ama hepsi göçmüştü. Bunların çok iyi bakılması gerekiyor, yıkılır yıkılmaz diye birşey söyleyemem ama bu yüksek katlı yapılardan vazgeçin. Sadece fore kazık depremden kurtarmaz, ama temel derinliğini arttırıyormuş gibi bir işlev sürdürür. Ama İzmir’de yapılan fore kazıkların çoğu kayboldu” ifadelerini kullandı.
Hasan Deniz Çizmeci
Yorumlar 2
Kalan Karakter: