Turgutlulu Ziya Yıldız, TÜBİTAK finallerinde Türkiye 3’üncüsü oldu
-Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Turgutlulu Ziya Yıldız, projesiyle Teknofest kapsamında gerçekleştirilen TÜBİTAK-2242 bölge finallerinde üçüncülük ödülü kazandı.
TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları 2022 Yılı Giresun – Ordu Bölgesi yarışmasına, danışmanlığını Doç. Dr. Levent Paralı’nın yaptığı "Stereolithography" adlı proje ile katılan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Turgutlulu Ziya Yıldız üçüncülük ödülü kazandı.
Türkiye 3’üncülüğüyle Turgutlu ve Manisa’ya gurur yaşatan Ziya Yıldız’ın ödülünü, 30 Ağustos – 4 Eylül tarihlerinde Samsun’da düzenlenecek ödül töreninde Selçuk Bayraktar’tan alacağı belirtildi.
YILDIZ’A TÜRKİYE ÜÇÜNCÜLÜĞÜ GETİREN "STEREOLİTHOGRAPHY" ADLI PROJENİN DETAYLARI
“Eklemeli imalat teknolojisi imalat yöntemleri alanında son 10 yılın en belirgin yeniliklerinden birisi haline gelmiştir. Kişiye özgü parça üretimi, topolojik optimizasyonlar, mikron ve nano boyutta hassasiyet ve bu boyutlarda formlar oluşturma gibi temel özellikleri ile geleneksel imalat yöntemlerinden farklılaşmaktadır. Düşük kurulum ve satın alma maliyeti, istenilen parça geometrisini ek işlem gerektirmeden üretme, makine öğrenmesi, yapay zekaya ve karanlık fabrikalar kavramlarına yakınlığı sayesinde eklemeli imalatın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Küçük boyutlarda yüksek doğruluk sağlayan, sıvı yatak temelli 3 boyutlu yazıcılardan olan Stereolithography (SLA) 3 boyutlu yazdırma tekniği ise son dönemde alanında ciddi gelişmeler göstermektedir. Biyomalzemelerin üretiminde kompozit bileşimin hazırlanması, kolay katkı maddesi ilavesi, yüksek gözenekli yapı ve mikron seviyesindeki hassasiyet gibi özellikleri ile SLA yöntemi biyomalzeme ve doku mühendisliği uygulamalarında öne çıkmaktadır. Bu nedenle medikal ürünlerin, biyomekanik parçaların ve hatta yapay dokuların üretilmesiyle ilgili araştırmalarda Stereolithography (SLA) konusu sıkça çalışılmaktadır.
Araştırmacılar üretilen parçalardaki biyouyumluluk üzerine yürüttüğü çalışmalarda; bir tarafta SLA için hazırlanan sıvı karışıma katkı maddelerinin eklenmesi, bunların oranlarının değiştirilmesi ve katkı maddelerinin fiziksel özelliklerinin karakterizasyonu diğer bir tarafta kafes yapısının, parça iskelesinin, kafes ağ yapısının tasarlanması, mekanik özelliklerin optimize edilmesi gibi konularla ilgilenmişlerdir. SLA tekniği ile araştırmacılar farklı geometriler üretmişlerdir ve bunları mekanik olarak sınayarak test etmişlerdir. Bir veya birden çok malzemenin üstün özelliklerini bir araya getirerek ortaya çıkan yeni materyallerin üretilmesi, üretim esnekliği ve üretiminde belirli bir standartın yakalanabilmesi, hem bilimsel hem de teknolojik alanlara önemli katkılar sağlayacaktır. Projenin temel amacı, fotopolimer reçine üretimlerinin otomatik olarak elde edilmesinde, bilgisayar destekli 3 boyutlu üretim teknolojisine dayalı Stereolithography (SLA) yöntemi ile biyouyumlu ve mühendislik reçinelerinin işlenebilmelerine olanak sağlayan ve çeşitli üretim tekniklerinin bir yerde toplandığı bir üretim platformu gerçekleştirmektir.
Bu çalışmada kemik oluşumunu tetikleyen ve biyo-uyumluluk özelliği taşıyan hidroksiapatit benzeri malzeme katkı edilerek SLA yazdırma için fotokürlenebilir akrilik reçine karışımı hazırlanmıştır. Bu karışım ile temelde kemik protezlerinde kullanılan biyomalzeme olan yapılar üretilmiştir. Bu kafes yapıları ile kemikte yer alan gözenekli yapı benzetilerek kemik dokusundaki hücre tutunması, hücre çoğalması ve hafiflik gibi özelliklerin kazanımı hedeflenmiştir.”
Ziya Yıldız, 2020 yılında da Turgutlu Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğrencisi iken aynı yarışmada yine danışmanlığını Doç.Dr. Levent Paralı’nın yaptığı "Hibrit (Mikro ve Nano) Yapılı İskele Dokular için Çok Fonksiyonlu Üretim Platformu" adlı projesiyle Türkiye birinciliği elde etmişti.
Nurullah ÇANKAYA
Yorumlar
Kalan Karakter: