Turgutlu Ovasında sular çekiliyor, sondaj maliyeti artıyor
-Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol: 'Böyle giderse önümüzdeki yıllarda daha kötü olabilir!
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunan Turgutlu Ovasının yeraltı sularını besleyen Salihli’de bulunan Demirköprü Barajında su kalmaması ve Marmara Gölünün kurumaya yüz tutulmasıyla birlikte, yeraltı sularında çekilme başladı. Turgutlu Ovasında 15-20 metre derinlikten çekilden sular 30 metre derinliğe çekildi. Daha yüksek kesimlerde ise 60-70 metre derinlikten çıkan sular 100 metre altına indi. Sondaj maliyetlerinin de yükselmesiyle Turgutlulu çiftçiler zor duruma düştü.
'Ziraat Odası Başkanı Şenol: Böyle giderse durum kötü!'
Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Son yıllarda yaşanan kuraklıklarla birlikte önümüzdeki yıllarda çok kötü duruma düşebiliriz. Demirköprü barajında su kalmadı, Marmara gölü kuruma noktasına geldi. Önümüzdeki yıl Uşak, Afyon, Kütahya taraflarına yağış olmazsa, çiftçilerimizi kötü günler bekleyecek. Eskiden 15-20 metreye attığımız pompalarla su çekiyorduk, şimdi 5 ila 10 metre derine inmeye başladı.”
'Vahşi Sulamadan Vazgeçelim'
Şenol yaygın olarak yapılan vahşi sulamayla ilgili ise şunu söyledi: “Sulamada tasarruf gidip vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım. Damlama sulama ile yüzde 70’e kadar su tasarrufu sağlayabiliriz. Bir senede kullanacağımız suyu 3 sene kullanabiliriz.”
'Kapalı Sistem Önerisi'
Başkan Şenol, yeraltı sularında yaşanan sorunun uzun vadeli çözümü olarak ‘kapalı sistemi’ önerdi. Şenol: “Salihli’den Menemen’e kadar Gediz havzasında bulunan bütün ziraat odalarıyla birlikte toplanıp uzun zamandır devlet büyüklerimize, bakanlıklarımıza ifade ettğimiz birşey var. Demirköprü barajının kapalı sisteme geçmesi lazım, 300 milyon dolar gibi bir yatırım maliyetinden bahsediliyor. Gediz Havzasında bizim 60 binden fazla sondajımız var, hepsinde enerji tüketiyoruz, hatlar çekiyoruz, elektrik parası ödüyoruz. Bizler 60 bin sondajı yeraltından çekeceğimize oradaki masrafı bu kapalı sisteme yönlendirebiliriz. Demirköprü barajı kapalı sulama sistemine geçerse, hem su tasarrufu sağlanır, hemde devlet oradaki masrafı bizlerden karşılayabilir. Biz çiftçiler elektrik parası ödeyeceğimize, hat çekeceğimize bu masrafı oraya yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Hasan Deniz Çizmeci / Nurullah Çankaya
Yorumlar
Kalan Karakter: