Turgutlu'da hasadı devam ediyor: Gediz Nehri bereketlendiriyor
TÜRKİYE'nin en önemli erik üretim merkezlerinden biri olan Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yetişen, bol sulu olması, iriliği, sertliği ve üzerindeki buğusuyla diğer erik türlerinden ayrılan Dumanlı Papaz Eriğinde hasat devam ediyor.
Sadece Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yetişen, tadı ve üzerindeki buğusuyla hem Türkiye’de hem de dünyada adından söz ettiren ve 1970 yılında ilk hasadı gerçekleştirilen Dumanlı Papaz Eriğinde hasat devam ediyor. Gediz Nehri’nin bereketlendirdiği Turgutlu Ovası’nda, yaklaşık 11.400 bin dekar arazide ortalama 7.200 ton üretilen ve 350-400 milyon lira civarında Turgutlu ekonomisine büyük katlı sağlayan Dumanlı Papaz Eriğinde hasat çalışmalarının mayıs ayı boyunca devam edeceği öğrenildi. Manisa’nın 17.200 dekar erik alanının %66’sını ise Turgutlu karışılıyor.
Yurt dışından özel talep ediliyor
Türkiye'de ilk olarak kapama erik bahçesi tesisleri Turgutlu'da yapılmaya başlamasının ardından ve papaz eriğinin meyvesinde görülen puslu yapının Turgutlu bölgesinde üretilen eriklerde oluşması nedeniyle Turgutlu Dumanlı Papazı olarak adlandırılan bu erik türü, özellikle tüccarlar tarafından papaz eriği Turgutlu Dumanlı Papazı olarak aranıyor ve sıklıkla tercih ediliyor.
Üretimin büyük bir kısmı Türkiye'de olsa da
uzun süreli raf ömrü ve yola dayanıklılığı olmaması nedeniyle özel taleplere göre Avrupa’ya, Dubai’ye ve Katar’a gönderiliyor.