Turgutlu'da ev kadınlarının imece usulü kış mesaisi
Kadınlar, imece usulü ortaklaşa erişte ve çorbalık keserek yardımlaşmanın güzel örneğini sunuyor.


Kadınlar, imece usulü ortaklaşa erişte ve çorbalık keserek yardımlaşmanın güzel örneğini sunuyor.
MANİSA’nın Turgutlu ilçesinde bir araya gelen ev kadınları, kış mesaisine başladı. Kış öncesi kışlık eriştelerini hazırlayan kadınlar, eşlerinin de desteğiyle imece usulü erişte ve çorbalık keserek birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
Bazıları yüzyıllara dayanıp, günümüze kadar ulaşmış olan "kış hazırlıkları", yaz mevsiminin sıcaklığını kış sofralarına taşıyor. Anadolu'nun dört bir yanında kış telaşı daha yazdan başladığı için kar yağdığı zaman insanlar büyükşehirlerdeki gibi panik yaşamıyor. Kış hazırlıkları özellikle köylerde daha farklı bir anlam ifade ediyor. Genellikle imece usulüyle yapılan hazırlıklar, zorlu bir kışa karşı dayanışmanın da örneğini sergiliyor.
İlçe bağlı kırsal Yukarı Bozkır Mahallesinde, kış aylarında tüketilen erişte ve çorbalık hamurları komşular bir araya gelerek imece usulü ile açıyor, pişiriyor, kesiyor ve kuru halde muhafaza ederek, tüketileceği zaman ıslatılıp yenmeye hazır hale getiriliyor.
Her yıl mahallelerindeki kadınlarla kışa hazırlıkları kapsamında erişte ve çorbalık hamurları kestiklerini belirten 45 yaşındaki ev kadını Cennet Eryılmaz, hazırlıkları iş bölümüyle yaptıklarını belirterek, " Anamızdan babamızdan gördüğümüz bu geleneğimizi sürdürüyoruz. Erişte bizim kışlık yemeğimizdir. Çocuklar için de oldukça besleyici. İlk olarak yumurta ve su ile hamurumuzu hazırlıyoruz ve sac üzerinde pişiriyoruz. Bir süre soğuyan pişmiş hamurları daha sonra eriştelik ve çorbalık olarak kesiyoruz. Bunları daha sonra kurumaya bırakıyoruz. Erişteyi bildiğimiz makarna gibi tüketiyoruz. Ufak ufak kestiğimiz hamuru ise çorbalık olarak kullanıyoruz. Bir kısmını da akraba veya çocuklarımıza gönderiyoruz." dedi. Sırası ile komşulara erişte ve çorbalık kestiklerini ifade eden Eryılmaz, "Kışa kadar salça, konserve ve pekmez yapacağız. Bu işleri komşularımız ile yardımlaşarak yapıyoruz. Hem ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz hem de boş zamanlarımızı değerlendiriyoruz." diye sözlerini tamamladı.
Yukarı Bozkır’ın kadınları, kış hazırlıkları kapsamında ayrıca konserve, pekmez, tarhana, salça, bulgur gibi kış aylarında tüketilen yiyecekleri de iş birliği içinde hazırladıklarını dile getirdi.
Yukarı Bozkır Mahallesi Muhtarı Mustafa Yılmaz ise, “Güz mevsimi geldi mi Anadolu’da olduğu gibi köyümüzde de tatlı bir telaş başlar. Sanki evlerimiz aktarcılar gibi. Atalarımızdan gördüğümüz şekilde geleneklerimizi dededen 4 kuşak toruna devam ettiriyoruz. Ne ararsanız bizde var. Kendi kendine yetebilmek ne kadar mutluluk verici.” diye konuştu.
Nurullah ÇANKAYA
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: