Ziraat Mühendisi Ali Tezcan: "Budamanın, ilaçlamanın ve toplamanın %50 daha ucuz maliyette oluşu, meyve kalibresinin %30 daha yüksek oluşu, birim alandan alınan verimin %100 - 150 fazla oluşu ve çok erken yaşlarda verime yatması, sera yapmaya uygunluğu, soğuğa ve sıcağa dayanıklı oluşu bodur meyveciliği sadece Turgutlu'da değil, dünyada ön plana çıkarmaktadır."
Bodur meyvecilik sayesinde birim alandan alınan verimin % 100 - 150 fazlalığı ve bodur papazın, yıllar geçtikçe verimden düşen klasik papaz eriği üreticisinin yeni umudu olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Ali Tezcan, "Eski baçelerde bu verim düşüklüğü üretici tarafından “bu yıl da soğuk vurdu” şeklinde yorumlansa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Bu verim düşüklüğü tamamen bitki besleme, yanlış ilaç kullanımı, bahçeye eksik veya düzensiz dölleyici çeşit ekimi ile alakalıdır. Ovanın muhtelif yerlerindeki arazilerimizde, etrafımızdaki bahçelerde erik olmamasına rağmen bizdeki yüksek verim bunun ispatıdır." dedi.
İlçede Koşukırı Çarşısında hizmet veren Ali Tezcan Tarım, 18 yıllık bodur meyvecilik tecrübesiyle, 7 farklı bodur anaç üzerinde yaptığı çalışmalarla Türkiye'de ilklere imza attıklarını belirtip, bunların içinden başarılı olanları Turgutlulu ve çevredeki çiftçilerin hizmetine sunduklarını, sunmaya da devam edeceklerini dile getirdi.
Çiftçi Ali Tezcan yaptığı açıklamada: "Klasik, eski Kasaba Papazı olarak Türkiye'de nam salan erik ağaçları yaş ve verimsizliğinden dolayı her yıl köklenmektedir. Yerine yetişmesi 12-15 yıl aldığı için ve çiftçi bu kadar zaman arazisinden bir gelir elde edemeyeceği için yeni erik ekilmemekte. Dolayısıyla papaz eriği ekim alanları azalmaktadır. Bunun akıbetinde hal piyasasında erik azalmakta ve azalmayla birlikte daha az alıcı gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bodur papazlar 3-4 yılda verime yatmakta ve bol verim vermektedir. Şu an Turgutlu pazarında en büyük alana sahip papaz eriğini tonajdan düşürmeden, papaz eriği alıcısını da muhafaza ederek üretim yapıyoruz. Bir ürün bir bölgede ne kadar çok olursa, büyük bir pazar ve çok alıcı demektir." dedi.
Tezcan, üreticinin yeni umudu olan bodur meyveciliğin avantajlarını şöyle sıraladı: "Budamanın, ilaçlamanın ve toplamanın %50 daha ucuz maliyette oluşu, meyve kalibresinin %30 daha yüksek oluşu, birim alandan alınan verimin %100 - 150 fazla oluşu ve çok erken yaşlarda verime yatması, sera yapmaya uygunluğu, soğuğa ve sıcağa dayanıklı oluşu bodur meyveciliği sadece Turgutlu'da değil, dünyada ön plana çıkarmaktadır." Nurullah ÇANKAYA
Yorumlar
Kalan Karakter: