TURGUTLU ilçemizde Dağcılık etkinlikleri yapan TURDAK- Turgutlu Dağcılık ve doğa Sporları kulübü bu pazar Salihli Hermos kanyonunda yürüyüş ve tırmanış etkinliği yaptı.
Pazar sabahı yine TURDAK Kulübünün doğa tutkunu dağcıları buluşma noktaları Belediye eski binası önünde toplandılar.
Bu gün, TURDAK gurubu Salihli, Adala köyü ile Demirköprü baraj gölü arasındaki HERMOS kanyonunda yürüyücek. Bu parkur onlar için keyif parkuru; Sert tırmanış ve inişler yok. Otobüsümüz geldi. Saat 07.05. Başkan en fazla beş dakika bekletiyor. Başkan Celalettin Hoca; “Gelecek olanlar bu saate değin gelirlerdi.” Diyor, her türlü hava koşulunda etkinliklerinin sürdüğünü söylüyorlar. Otuz kişilik otobüse sığmadılar.İkinci araç çağrılmış, o da doluyor. Yine de her iki otobüste ayakta yolcular var. Gruba yeni katılanlar var. Bir anda onlarda kaynaştılar. Sohbetler, şakalaşmalarla yolcululuk sürüyor.
Ahmetli, Sart, Salihli, Dombaylı kasabasını ne zaman geçmişiz farkında bile olmadık. 08.15. Adala Kasabasına vardık. Adala Kasabası; Gediz ırmağı üzerinde kurulu eski, güzel bir yerleşim yeri. Demirköprü barajından çıkan sular burada yeniden önü tutulmuş, küçük bir Baraj /Gölet da buraya oluşturulmuş. Gölette Gemi gazinosu yapılmış. Hatta Kano gezintileri bile yapıldığını öğreniyoruz. Yeşillikler içinde cennet gibi bir yer. Çevrenin yararlandığı piknik alanları yapılmış. Binlerce yıl önce çevredeki Yanardağların püskürttüğü lavlar burada ilginç görünüm oluşturmuş. Eski, antik yunanda adı Hermos olan Gediz ırmağı binlerce yıl içinde akarak bu çevrede kayaları oyarak derin kanyon oluşturmuş. En dar yerine de Demirköprü barajı yapılmış.
Turgutlu EML İzci grubu ile Salihli den 15 kişilik bir grupta bize katıldı. Yürüyüş sırasında nelere uyulması gerektiği konusunda Başkanın kısa uyarısı ardından Yürüyüş Adala gölet’inin sağ yanından başladı. Çevrenin güzelliği herkesi büyülüyor, görüntüyü sabitlemek için çoğu durmadan fotoğraf çekmekle meşgul. Gediz kanyonu o denli oymuş ki; Sanki binlerce taş işçisi ırmağın her iki yanını duvar gibi düzgün ve gönyeli, her iki yan da örme taş duvar gibi. İğdeli, Kızılyar, Kocabük, İnemek, Sarıkaya mevkilerini güzellikleri, doğal oluşumları ilgiyle izleyerek topluca,zaman dağılsak da zaman zaman toplanıp yürüyoruz. Yürüyüş, turistik gezi gibi oldu. Filiz tepeye tırmandık, Elektrik santraline buradan ulaşacağız. Grup ikiye bölündü; Yetkin gurup santralin havlandırma bacası yanına çıkıp tribünleri üstten dolaşarak indi. Diğer grup Tribünlerin önünden devam etti. Bu kanyonun en ilginç yeri 50-60 metreden inen “Suuçtu şelalesi” ne vardık. Hayal kırıklığı; Şelale kurumuş. Şelaleden akan suya Adala belediyesi içme suyu olarak kasaba şebekesine bağlamış Burada oyalanmadan devam ediyoruz. sNe zaman yapıldığı kesin bilinmeyen ancak Osmanlı yapısı olduğu belli olan 6 gözlü, iki metreye yakın genişlikte, tarihi “Kızköprü” süne vardık. Gediz ırmağının/Hermos’un en dar yerine yapılmış. Belli ki burası kervanların geçiş yoluydu Bu günkü parkurun son yeri Baraj setinin hemen altındaki Tatar balık çiftliği. Yine burada gurup ikiye bölündü. Hedefe, yetkin gurup vadinin sol kıyısından, oldukça sert patikadan, diğerleri Balıkhaneye açılmış yoldan vardık. Balıkhane; “Soğuksu vadisi” adıyla biliniyormuş, görülmeye değer bir yer. Bir çok havuzda boy boy Alabalık üretiliyor. Tertemiz bir yer. Yazın bura da yer bulmak çok zor olduğu anlaşılıyor. Bir saat öncesinden telefonla siparişi verilen bol salatayla birlikte fırında, güveçte pişmiş balıklar geliyor. Yorulmuş ve iyice acıkmışız. Acıkmasak bile bu balıkları, salatayı yememek cesaret ister. Balıklar, salata güzel hazırlanmış. Balıkhaneden Demirköprü baraj setinin üzerine bulduğumuz patikadan zorlukla çıkıyoruz. Tok karınla böyle yere tırmanmak gerçekten zor oluyor. Güçlüklede olsa bu kısa tırmanış da gerçekleşti. Baraj gölünü seyredip resimlerimizi çektirdikten sonra artık dönüşe geçmenin zamanı geldi. Kimini özel işi var,Kimi düğüne yetişecek. Kimisi günün artakalan zamanını ailesine ayıracak. Otobüsümüze doluşuyoruz. Yine neşeli bir ortam yaratıldıysa da; Çok yorulanlar uyumaya başladı bile.
Turgutluya geldik. Gelecek pazara, Maden işletmesince talan ve tahrip edilmeye çalışılan 1034 m. rakımlı ÇAL dağını bir kez daha görme yürüyüş ve tırmanışı etkinliğine katılmak için sözleşerek bu etkinliği de başarıyla bitirmiş oluyoruz. (Haber Merkezi)
Yorumlar
Kalan Karakter: