TURDAK, 4.kez Kastamonu – İnebolu Atatürk ve İstiklal yolunda
TURGUTLU İlçesi’nde etkinlik gösteren TURDAK-Turgutlu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübünün 12 sporcusu; Dört gün sürecek olan, 105 km’lik Kastamonu-İnebolu arası ‘Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşü’ne katıldılar.
Etkinliğe katılan grubun sorumlusu Celalettin ÖLGÜN; “Kurtuluş savaşımızda Milli Mücadeleye destek için gelen silah, cephane, asker ve mühimmatın cepheye taşındığı tek açık liman olan İnebolu sahilinden başlayıp sırası ile Küre - Seydiler - Kastamonu - Çankırı - Ankara'ya uzanan tarihi yolda Atalarımızı yad ederek kimi zaman yağmura, kimi zaman doluya yakalanmamıza karşın azimle yürüdük. Bu yolun diğer yollardan ayıran özelliği ise Kurtuluş savaşı yıllarında İnebolu'ya deniz yolu ile gelen cephanelerin bir biçimde cepheye ulaştırmakta kullanılan yol olmasıdır. O günün koşullarıyla bu ancak kağnılarla olabilirdi. Bu görev Kastamonu kadınlarına düşmüştü çünkü eli silah tutan tüm erkekler cephedeydi. -Hatta bu gün bile tüm erkekleri savaşa gittiği için Küre’ye bağlı bir köyün adı “Ersizler” olarak kalmış. -Onlarda seve seve bu görevi kabullenerek yerine getirdiler.
Mustafa Kemal'in "Gözüm Sakarya'da; kulağım İnebolu'da" sözleri Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu'dan yapılan cephane ulaştırılmasının yapıldığı İstiklal Yolunun ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır. Kurtuluş savaşımızın sürdüğü sürece Kastamonu kadınlarının bir çoğunun Kastamonu kışının soğuğunda, ayazında baharında ve çamurunda, yazın kavurucu sıcağında cephaneyi bebeğine tercih edip donma pahasına da olsa silahı cephaneyi cepheye ulaştırdılar.
Bebeğini ve taşıdığı cephaneleri aynı yorganla örterek kurtaran ve Kışla’ya yalnızca birkaç yüz metre uzaklıkta donarak şehit olan Şerife bacı, Kağnı kolları komutanı Halime Çavuş, Erkekkız Satıman, Karabattı Kadın, Hamamcı Salih ve binlerce isimsiz kahramanların geçtiği o kutsal yolu, onların ayak izlerine basma onurunu yaşamak için yürüdük. Bu yolu onurla yürümeyi milli/ulusal bir görev sayıyoruz.
2009 da 7 kişi, 2010 da 46, 2012 de 19 , olarak katıldık, Bu yıl 12 sporcuyla katılma mutluluğunu taşıyoruz. Bu yürüyüş, kimi sığ ve dar düşünceli insanların anlayacağı bir olay değildir. Hele sıradan dağ tepe gezme etkinliği hiç değildir. Atatürk ve İstiklal yolunda yürümek demek; Atatürk’ün yolunda inadına yürümek demektir. Bu mutluluğu ancak içinde ulusal bilinç olanlar anlayabilir, diyoruz. Etkinliğimizi önemseyen ve destek veren herkese teşekkürlerimizi gazetemiz aracılığıyla iletmeyi borç biliyorum.” dedi. Bu yıl bu etkinliğe ağırlığı İzmir Kulüplerinden olmak üzere 20 ye yakın ilden 468 sporcu katıldı. (Haber Merkezi)
Yorumlar
Kalan Karakter: