Can ve mal kaybıyla sonuçlanan trafik kazaların da % 95 etken sürücüler ve onların neden olduğu aşırı hızdır .
Araç kullanırken normal sağlıklı bir insanın intikal süresi 0.75 saniye dir.(Yol da olayı görme ve önlem alması için geçen süre ).ortalama 0.25 saniye de firen pedalına dokunduktan sonra firen balatalarının açılıp firenleme nin başlaması için geçen süre dir. Bu iki sürenin toplamı bir saniye dir.
Saatte 100 Km hız yapan bir sürücü bu sürede aldığı yol 28 metre .
Yaklaşık 70 metre de kuru asfalt bir yol da aracımızın güvenle (Kaymadan , savrulmadan) firenleme ile durabileceği mesafe dir.
Unutmayalım zemin nin yaş ve kaygan olduğu yollarda bu mesafe daha uzun dur
Kara yoların da her zaman bu iki mesafe nin toplamı kadar (98 metre) boş ve güvenli yol olmadığı için sert firen yaparak aracımızı durdurmağa çalışırz.
Buda aracımızın kaymasına savrulmasına veya gelen trafiğin yoluna geçerek hem kendimize hem de karşıdan gelene zarar vermemize neden olmaktadır.
Aracımın firen sisteminde ABC (Aracın dengeli kaymadan durmasını sağlayan) veya ESP (Farklı zeminlerde tekerleklerin faklı dönmesini önleyen) sistemleri var demeyin
Bu sistemler özellikle yüksek hızlarda kaymayı savrulmayı sıfıra indirmez sadece azaltır.
Unutmayalım kazaya karışan araçların büyük bir çoğunluğunda bu firen güvenliği sistemleri var.
Ayrıca hızımızın karesi kadar bir değerle sahip olduğu kütlesel enerji ve güç kayma ve savrulma anında kendimize ve karşı tarafa verdiğimiz zararı arttırmaktadır.
Aracımıza bindiğimizde içinde bulunduğumuz sosyal,ekonomik ve psikolojik sorunlar hızımıza etki etmektedir unutmayalım hızlı gitmek bu sorunları halletmez daha büyütür.
Bu yüzden güvenli ve uzun süreli ve sağlıklı bir sürücülük dönemi için hız sınırlarını zorlamayalım ve hızımızı beliren olumsuzluklara karşı (Hava,yol,yük ve trafik yoğunluğu) azaltalım.
Yoksa yavaş gitmek veya sağlıklı bir sürücülük için vakit çok geç olabilir.
Uzun süreli sağlıklı ve iyi bir sürücülük dönemi dilerim
M.Kemal ÇAMLI
Emekli Öğretmen
Yorumlar
Kalan Karakter: