Trafik
ceza makbuzunu alan avukata koşuyor
*
Plakaya kesilen ancak pul parası olmadığı için gönderilemeyen cezalar Emniyet
tarafından tebliğ edilmeye başlayınca vatandaşlar yasal haklarını kullanmak
için avukatlara akın etti.
MİLLETVEKİLLERİ ve yargı mensuplarının itirazları üzerine plakalara yazılan binlerce trafik cezasının mahkeme kararı ile iptal edilmesi aynı durumla karşı karşıya kalan vatandaşları ayağa kaldırdı. Geçmiş dönemde plakalara yazılan cezaların posta yoluyla tebliğ edilmeye başlaması üzerine vatandaşlar cezaları iptal ettirebilmek için avukatlara danışmaya başladı.
Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri sürücülere çeşitli kural ihlallerinden dolayı kestiği, ancak bütçe sebebiyle postalayamadığı cezaları postalamaya başladı. Bazı illerde yıllar önceye ait cezaların da aralarında bulunduğu tutanaklar, yasal süre olan 7 gün içerisinde tebliğ edilmediğinden itiraz hakkını beraberinde getirdi.
Bazı milletvekilleri ve yargı mensuplarının bir kez daha gündeme getirdiği olayın medyaya yansıması üzerine benzer durumla karşı karşıya kalan vatandaşlar cezaları ödememek için avukatlara danışarak çözüm yollarını öğrenmeye çalıştı.
Trafik cezalarını iptal ettirmek için hukuki prosedürü öğrenmeye gelen birçok vatandaşla ilgilendiğini belirten İzmir Barosu Avukatlarından Rabia Yılmaz Bal: “Vatandaş cezaları ödememe adına hukuki olarak ne yapılması gerektiğini danışmak için akın akın avukatlık bürolarına geliyor. Medyada çıkan haberlerin etkisiyle bir bilinçlenme söz konusu”dedi.
Avukat
Bal:” İtirazlar için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne başvurmak
yeterli” derken, mahkeme masrafı gibi bir durumun söz konusu olmadığını da
ekledi
ÖRNEK MAHKEME KARARI VAR
İstanbul Şişli 2.Sulh Hukuk Mahkemesi, yaptığı kural ihlalinden dolayı kendisine 7 günden sonra trafik cezası tebliği edilen bir sürücünün yaptığı itirazı kabul ederek trafik cezasını iptal etmişti. Mahkeme verdiği kararda:
“Tanzim
edilen trafik suç tutanağı ile ilgiliye tebliğ edildiği tarih arasında geçen
süre nazara alınarak, Trafik Para Cezalarının tahsiline ve takibine uygulanacak
Esas ve Usuller ile Kullanılacak Belgeler hakkındaki yönetmeliğin 10 A ve B maddeleri gereğince,
7 günlük süreye aykırı davranıldığı ve ilgilinin savunma hakkının kısıtlandığı,
ayrıca trafik ceza tutanağının sürücünün yokluğunda tescil plakasına
düzenlenmiş olduğu anlaşılmış ve trafik ceza tutanaklarının iptaline, evrak
üzerinden yapılan incelemede kesin olarak karar verildi” denilerek cezayı
kaldırınca aynı durumu yaşayan sürücüler içinde bir emsal oluştu.
İLGİLİ MADDE NE DİYOR?
Trafik cezalarının tebliği için yedi günlük süre sınırı getiren yönetmeliğin ilgili maddesi şöyle:
‘’Madde 10 - (Değişik madde: 22/04/2003 - 25087 s. R.G/Yön) Karayolları Trafik Kanununun 116. maddesi hükümleri gereğince, görevlilerce yetki sınırları içerisinde tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar;
a) Aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilerek (birden fazla ise ilk sıradaki) tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir ve tutanağın bir nüshası takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tebligat işlemine yedi iş günü içinde başlanır. Yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
b) Tescil plakasına göre tutanak düzenlenen araçlar, tutanağın düzenlendiği yerin dışında başka bir tescil kuruluşuna kayıtlı olup bilgisayar sorgulamasında adresi tespit edilemiyorsa adres tespiti için tutanağın iki nüshası ilgili tescil kuruluşuna yedi iş günü içerisinde gönderilir. Tescil kaydına göre araç sahibi veya işleteninin adresleri arşiv kayıtlarından tespit edilir ve 7201 Sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca 7 iş günü içerisinde tebliğ işlemlerine başlanarak tebligat yapılır, tutanağın bir sureti de takip ve tahsili için ilgili mal sandığına gönderilir.’’ (EGE AJANS)
Yorumlar
Kalan Karakter: