Torba Kanun Tasarısı
Torba Kanun Tasarısı’nın 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile İlgili Bölümü TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi
Konfederasyonumuz Memur-Sen’in 2010 Yılı Toplu Görüşme kazanımlarından olan ve Torba Yasa Tasarısı içinde yer alan konuların memuriyet hayatımıza girmesine az kaldı.
Sözleşmelilerden damga vergisinin alınmaması, sözleşmeli personele aile yardımı verilmesi ve sendikalı memura üç ayda bir Toplu Sözleşme Primi ödenmesi ile devlet memurlarını yakından ilgilendiren sicil, disiplin, izinler gibi konularda önemli düzenlemeleri içeren bölüm TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Sendikalı Memura 3 Ayda Bir 45 TL Toplu Görüşme Primi
TBMM’de kabul edilen toplu görüşme kazanımlarımızdan biri, sendikalı kamu çalışanına üç ayda bir ödenecek 45 TL’lik Toplu Sözleşme Primi. Sendikalı kamu çalışanları, yasanın Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte 15 Nisan 2011 tarihinde maaşlarına ek olarak 45 TL alacak.
Sözleşmeli Personel Aile Yardımı Alacak
Sözleşmeli personel, kadrolu memurların yararlandığı ve bugün itibariyle 113 TL olan aile yardımı hakkından yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yararlanmaya başlayacak.
Sözleşmeli Personel Damga Vergisi Ödemeyecek
Yasanın yürürlüğe girmesiyle sözleşmeli personelin her yıl imzaladığı hizmet sözleşmesi nedeniyle ödemek zorunda kaldığı yaklaşık 150 TL cebinde kalacak. Bu yıl içerisinde sözleşmeli personel tarafından ödenen damga vergileri ise geriye dönük olarak ödenecek.
Aile Yardım Ödeneğinde Çocuk Sınırlaması Kaldırıldı
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 202. maddesindeki, “Ancak ikiden fazla çocuk için aile yardımı ödeneği verilmez” hükmü kaldırılarak, çocuklar için ödenen aile yardımı ödeneğinde iki çocuk sınırlaması kaldırılmıştır.
Sicil Notu Uygulaması Kaldırıldı
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddelerine göre her yıl verilen sicil notu ve sicil raporu uygulaması kaldırıldı.
Disiplin Cezasına Konu Olan Bazı Hususlar Kaldırıldı
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin (c) bendine göre aylıktan kesme cezası gerektiren; ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek, toplu müracaat veya şikayet etmek gibi bazı fiil ve haller disiplin cezası kapsamından çıkarılmıştır.
Devlet memurlarının, görev mahallinde ikamet etme mecburiyetini ve ikamet ettikleri il hudutlarını ancak amirin izniyle terk edebileceklerini düzenleyen ek 20. madde yürürlükten kaldırılmaktadır.
İzinlerde ve İzin Sürelerinde Bazı Değişiklikler Yapıldı
Doğum sırasında veya doğumdan sonra annenin ölümü halinde, anne için öngörülen izin sürelerinin memur olan baba tarafından kullanılması imkanı sağlandı.
Erkek memura, eşinin doğum yapması nedeniyle verilen izin 3 günden 10 güne çıkarıldı.
Evlilik ve ölüme dayalı mazeret izninin süresi 5 günden 7 güne çıkarılırken, ölüme dayalı mazeret izni kullanma hakkının kapsamına eşin anne, baba ve kardeşinin ölmesi durumu da eklendi.
Süt izni, doğum sonrası annelik izni bitim süresinden itibaren başlatılarak, ilk altı ay için 1.5 saatten 3 saate çıkarıldı.
Hizmet süresine dayalı olarak aylıksız izin talebinde bulunmak için gereken süre 10 yıldan 5 yıla indirilmekte ve aylıksız izin süresi de 6 aydan bir yıla çıkarılmaktadır. Diğer taraftan, bu izin süresini bir defada kullanma zorunluluğu bir yıllık aylıksız izin süresini ikiye bölerek en fazla iki defada kullanma imkânı sağlandı.
Konfederasyonumuz Memur-Sen’in, sendikacılıktaki ezberleri bozduğu 2010 yılındaki, Toplu Görüşme kazanımlarından olan ve Torba Yasa Tasarısı içinde yer alan bu konuların tüm çalışanlara hayırlı olması temennilerimizle…
Mehmet UÇAK
Turgutlu Memur Sen
ve Eğitim Bir Sen Başkanı
Yorumlar
Kalan Karakter: