

Kasaba Yazıları ile ilgili değerlendirmesi
(“Okuma Günlüğü/Günlük Okumalar” / Sözcükler, sayı 92, Temmuz-Ağustos 2021)
Yüksek Öğretmen Okulu’ndan dönem arkadaşım (61 yıllık) Turgutlulu Prof. Dr. Salih Özbaran’ın Kasaba Yazıları (iki ay kadar önce bana göndermişti) hep elimin altında. Tekrar tekrar gözden geçiriyorum. Ülkemizde doğa talanı ve katliamı tartışmaları gündemdeyken tam da okunacak bir kitap. Özbaran değerli bir tarihçi olduğu kadar bir çevre dostu ve çevre koruma gönüllüsü. Söz konusu kitap Özbaran’ın çeşitli yayın organlarında çıkmış yazılarından ya da bilimsel toplantılarda yaptığı konuşmaların metinlerinden oluşmuş. Bu yazı ve metinlerde, doğup büyüdüğü, ilk gençliğini geçirdiği Turgutlu’daki ya da halk arasında dendiği gibi Kasaba’daki tarihsel yapıların yok edilemeseler bile değersizleştirilip unutulmasını önlemek için verdiği uğraşları, yaptığı uyarıları anlatırken bir yandan da Turgutlu’nun kuzeyinde yer alan Çaldağı’ndaki maden ocaklarının yaratacağı çevre felâketini anlatmaya çalışıyor. Kitapta Kurtuluş Savaşı sona ererken geri çekilen işgalcilerin neredeyse tamamını yakıp yıktığı, neredeyse insansız kalmış bir Kasaba çıkıyor karşımıza. Sonra Cumhuriyet döneminin coşkusuyla “küllerinden yeniden doğan” bir Turgutlu… Özbaran’ın istediği, önerdiği şey doğa ile iç içe yaşamakta olan bu bayındır ve çağcıl ilçenin ve çevresindeki doğanın korunmasından başka bir şey değil. Kitaptaki yazılardan anlıyoruz ki bir süredir toplumumuza tebelleş olan üretmeden tüketmek, hazıra konmacılık, bilimsellikten uzak yöntemlerle doğanın nimetlerinden yararlanmak zihniyeti Özbaran’ın da karşısına dikilmiş. Ne var ki Salih (Özbaran) ilerlemiş yaşına rağmen Egeli bir efe direnciyle savaşımını sürdüreceğe benziyor!
Kasaba Yazıları herkesçe ve özellikle de doğayı savunanlarca okunması gereken bir kitap.
Tam günümüzün kitabı. Çünkü Turgutlu ya da Kasaba çevre konusunda ülkemizde yaşananlar için neredeyse tekörnek (prototip) bir yöre. (Kasaba, edebiyatseverlerin de yabancısı olmasa gerek. Edebiyat öğretmeni Cüneyt Tanyeri ile oğlu Kaan Tanyeri’nin Turgutlu’da çıkardıkları Kasaba’dan Esinti dergisini edebiyatseverler hatırlayacaklardır sanırım.)
Eray Canberk
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: