Ege Bölgesinde artan yağışlar kuraklık endişesindeki çiftçiye umut oldu.
Ege Bölgesi'nin, kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 8 kat fazla yağış alması, kuraklık endişesi yaşayan çiftçiyi mutlu etti. AA muhabirinin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, bölge geçen ay metrekareye 60,6 milimetre yağış aldı. Uzun yıllar yağış ortalamasına göre belirlenen normal yağış miktarı metrekareye 68,8 milimetre olan Ege'ye Kasım 2020'de 8,2 milimetre yağış düştü. Bu yıl kasımda normaline göre yüzde 12 azalan yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre ise 8 kata yakın arttı. Yağışlardaki bu artış, kurak bir seneyi geride bırakan çiftçinin, verimli sezon beklentisini artırdı.
"Çiftçilerimizi damlama sulamaya teşvik ediyoruz"
Manisa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şenol ise geçen sene yaşanan aşırı kuraklıktan sonra yağmurların iyi geldiğini söyledi.
Yağışların böyle gitmesi halinde çiftçiyi iyi bir sezonun bekleyeceğini ifade eden Şenol, "Yer altı sularımızın miktarı çok düşmüştü. Biz bu yağmurları bekliyorduk. Bu yağmurların gölleri, barajları doldurması, yer altı sularını beslemesi bizim için çok kıymetli." dedi.
Şenol, geçen seneki yağışlardan sonra bu sezon için de kötümser olduklarını ancak son yağmurlarla kötümserliğin yerini umudun aldığını aktardı. Çiftçilerin şu ana kadar yağan yağmurlardan memnun olduğunu dile getiren Şenol, şunları kaydetti: "Bu yıl da yağmur yağmasaydı çok daha fazla etkilenirdik. Geçen yıl barajda ve gölde olan suyu kullandık, bitirdik. Bu yıl çok tehlikeliydi. İnşallah yağışlar böyle devam eder. Ziraat odaları olarak çiftçilerimizi damla sulamaya teşvik ediyoruz. Bunu büyük ölçüde başardık. Damlama sulama yüzde 70 tasarruf sağlıyor." (AA)
Yorumlar
Kalan Karakter: