Yurttaş: Torba yasayla birlikte sağlıkta köklü değişiklikler geliyor!
Sağlıkta yeni Torba Yasa TBMM gündemine geliyor. Yasalaşacak değişikliklerle ilgili olarak AK Parti Manisa Milletvekili ve Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Muzaffer Yurttaş önemli açıklamalarda bulundu. 9 Ekim Çarşamba günü AK Parti Genel Merkezinde Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve AK Partili sağlıkçı Milletvekilleri ile yapılan kahvaltılı istişare toplantısı ile torba yasanın ayrıntıları tartışıldı.
Sağlıkçılara Şiddet Uygulayanlar Yandı!
Yurttaş yaptığı açıklamada, “Yapılacak değişikliklerin en önemlisi sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetle ilgili. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların aldıkları cezalar diğer görev başında yapılan saldırılara göre normalin iki katına çıkartılıyor ve bu alınan cezaların ertelenmemesi hükmü getiriliyor. İnsanların acılarını dindirmek için çalışanlara yönelik son zamanlarda basında da yer alan ve yapanları kınadığımız şiddet olayları son bulması gerekiyor. İnsanlıktan nasibini almamış bu şiddet yanlılarına verilecek cezalar iki katına çıkarılıyor ve erteleme kapsamının dışına çıkartılıyor.” dedi.
Üniversite hocaları mesai sonrası hastanede hasta bakabilecek!
Yurttaş açıklamasına devamla “Üniversitelerdeki hocaların normal mesai saatlerindeki haricinde baktıkları hastalardan ek ücret alabilecekleri konusu yeni yasanın getirdiği başka bir değişiklik. Hastalar diledikleri takdirde belli bir ücret karşılığında üniversitelerdeki öğretim görevlilerine muayene olabilecekler. Ama burada mutlaka üniversitedeki hocalarımız gündüz saatlerinde belirli bir hizmet üretecekler ve ürettikleri hizmet oranında hasta muayene edebilecekler.
Organ nakilleri kolaylaşacak!
Acil servis, yoğun bakım gibi yerlerde görev yapan yardımcı sağlık personelinin nöbet ücretleri %50 oranında arttırılıyor. Eczanelerle ilgili de birtakım düzenlemeler torba yasada yerini buldu. Eczaneler toplu satış yapamayacaklar. İhalelere katılamayacaklar. Türkiye’ye kadavra ithalatı serbest hale geliyor. Üniversitede eğitim gören tıp fakültesi öğrencilerinin eğitim aracı olan kadavraların temininde yaşanan güçlük de bu şekilde aşılmış olacak. Ayrıca organ nakliyle ilgili bir düzenleme var. Bundan sonra tıbbi ölümlere karar verebilmek için 4-5 hekimin karar vermesi gerekmeyecek. Sadece 2 hekim yeterli olabilecek. Nöroloji uzmanı ya da Beyin Cerrahi uzmanlarından biri ve Anestezi ya da yoğun bakım uzmanlarından iki hekimin karar vermesiyle tıbbi ölüm raporu tutulabilecek ve böylelikle organ nakillerinin altyapısı kolaylaştırılmış olacak.
Aile hekimleri ile ilgili önemli düzenlemeler var!
AK Parti Manisa milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş “Yeni düzenleme aile hekimlerine ayda 16 saat nöbet mecburiyeti getiriyor. Aile hekimleri ayda en az 16 saat olmak üzere toplum sağlığı merkezlerinde ya devlet hastanelerinde nöbet tutacaklar. Ayrıca bunun dışında da gerekliyse nöbet görevi verilebilecek. Yaklaşık Türkiye’de 2500 kişiyi ilgilendiren 663 sayılı kanun hükmünde kararname kapsamında “Araştırmacı” kadrosuna atananların uğradıkları kaybın telafisi amacıyla yeni bir değişiklik gündemde. Bu kişilerden araştırmacı kadrosuna atananların uğradıkları kayıp telafi edilecek. Aile hekimleri şu anda fiilen pratisyen hekim olup da fiilen aile hekimliği görevi yapan kişiler uzaktan eğitimle eğitime tabi tutulacaklar. Aldıkları eğitimi tamamladıkları takdirde mecburi hizmetlerden muaf olacaklar. Yalnız aile hekimliği görevini yaptıkları yerde 3 yıl sabit çalışma şartı var.” dedi.
Sağlık Meslek Lisesi mezunları hemşire yardımcısı olabilecek!
Yurttaş yaptığı açıklamada “Hemşire olabilmek için Sağlık Meslek Lisesini bitirmek yetmeyecek. Eski düzenlemede sağlık meslek lisesi mezunları ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun öğrenciler aynı statüde ebe ve hemşire oluyorlardı. Bunların arasına bir fark getiriyoruz. Bundan sonra sağlık meslek lisesinden mezun olanlar ebe yardımcısı, hemşire yardımcısı ya da teknisyen yardımcısı gibi ünvanları alacaklar. Ebe, hemşire ve teknisyen olabilmek için üniversite mecburiyeti getiriyoruz. Böylelikle arada bir fark oluşturulacak. Ama şu anda sağlık meslek lisesine bu yıl için başlamış olanlar bitirdikleri takdirde hemşire, ebe, teknisyen yardımcısı gibi kadrolarda istihdam edilecekler. Bundan sonra sağlık meslek lisesine giriş yapanlar için bu şart getiriliyor.
Yurtdışında okuyan doktorlara mecburi hizmet muafiyeti!
Yurtdışında eğitimini tamamlayan doktorlar Türkiye’ye döndüklerinde 3 yıl süreyle devlet, vakıf üniversitesi ya da özel sektörde hizmet yaptıklarında mecburi hizmetten muaf olacaklar. 1 Ocak 2013’ten itibaren yurtdışında mecburi hizmetini tamamlayanlar 6 ay içerisinde başvurmak şartıyla bu haklardan yararlanabilecekler.
Yabancı uyruklu olup da Türkiye’de ihtisas yapanlara şu anda devletimiz sağlık bakanlığına bağlı eğitim hastanelerinde görev yapanlara 500 lira ek ücret veriyordu. Bu brüt asgari ücrete çıkartılıyor. Üniversite hastaneleri de bu işe dahil ediliyor. Yani bundan sonra üniversite hastaneleri ya da sağlık bakanlığına bağlı eğitim hastanelerinde ihtisas yapan yabancı uyruklu kişilere bunun karşılığında asgari ücret verilecek.
Herhangi bir şekilde 5., 6. grup ilçelerde, ilçe merkezlerinde ya da bağlı yerlerde bir kez devlet hükümlülüğünü yerine getirenler istekleri dışında tekrar buralara atanamayacaklar. Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, batman, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli illerinde, il merkezlerinde de devlet hükümlülüğünü yerine getirenler bir kez pratisyen iken yerine getirmişse, uzmanken ya da yan dal uzman olduktan sonra aynı yere kendi istekleri dışında tekrar gönderilmeyecek. Bu ve benzeri pek çok düzenleme önümüzdeki dönemde meclise gelecek. Önce komisyondan geçecek sonra da yasalaşacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: