Sağlıklı Hayat Sağlıklı Çocukluk Döneminden Geçiyor
Çocukluk dönemi büyüme ve gelişmenin en önemli olduğu dönemdir. Çocuğun kilo alma hızı, boyunun uzama hızının kontrol edilmesi çok önemlidir çünkü kişinin hayatı bu dönemde ki beslenme alışkanlıklarına, sağlık durumuna göre şekillenmektedir.
Çocuklara doğru besinlerin sunulması kadar nasıl sunulduğu da çok önemlidir. Öncelikle çocuklara nasıl yaklaşılacağı bilinmeli sonrasında ise hangi besinlerin neden tüketilmesi gerektiği bilinmeli ve çocuk bunlara göre eğitilmeli, beslenmelidir.
KAHVALTI BAŞARIYI ARTTIRIYOR.
Yapılan çalışmalarda düzenli olarak kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara göre daha başarılı ve verimli oldukları, kahvaltı alışkanlığına sahip olmayan çocukların dikkat eksikliği, yorgunluk ve bitkinlik ile karşılaştıkları görülmüştür. Ayrıca düzenli kahvaltı yapan çocuklarda vitamin ve mineral eksiklikleri görülmemekte, sabahları kahvaltı yapmayan çocukların ise daha hızlı kilo aldığı görülmüştür. Çocukların öğrenirken zorluk çekmemesi için okul hayatında kahvaltı oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kahvaltıda karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan poğaça, börek tercih edilmemeli ve besleyici kahvaltı seçenekleri tercih edilmelidir. Çocuğunuzun kahvaltısında mutlaka protein içeriği yüksek yumurta, peynir, süt bulunmalıdır. Çayın içerisinde bulunan fitat ve tanen maddeleri vitaminlerin emilimini azaltır. Bu nedenle çay kahvaltıda tercih edilmemelidir.
BESLENME ÇANTASI DOĞRU PLANLANMALI.
Gününün büyük çoğunluğunu okulda geçiren çocuğun kahvaltıdan sonraki öğünleri de çok önemlidir. Çocuk hiçbir zaman aç kalmamalıdır. Aç kalan çocuğun enerjisi azalır. Okul başarısında ve sağlığında olumsuzluklarla karşılaşılır. Bu nedenle çocuğa mutlaka gün boyunca neyi neden yemesi ya da yememesi gerektiği anlatılmalıdır. Yani çocuk bu konuda da eğitilmelidir. Çocuğun yanında götürmesi için hazırlanan beslenme çantası olabildiğince doğal gıdalardan oluşmalı, paketli ve katkı maddeli gıdalardan fakir olmalıdır. Beslenme çantalarının sağlıklı olması kadar lezzetli olması da önemlidir. Çünkü beslenme çantaları bu şekilde hazırlanırsa çocuklar, yanlış atıştırmalık ya da cips ve şekerleme gibi yüksek kalorili besinlere daha az yönelir.
Ev yapımı kek, simit ve poğaçaların yanı sıra evde ekmek ile hazırlanmış, peynirli, ton balıklı ve mevsim yeşilliklerinden oluşan sandviçler, kefir, ayran, süt, yoğurt ve meyveler okul çağındaki çocukların beslenme çantalarında olması gereken temel yiyeceklerdir.
BESİN GRUPLARI YETERLİ VE DENGELİ TÜKETİLMELİ.
Kahvaltıdan akşam uyuyana kadar çocuğun besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda tüketmesi gerekir. Besin grupları et, süt, ekmek-tahıl, meyve-sebzeler olarak 4’e ayırabiliriz.
Et Grubu: Kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balıketi ve diğer deniz ürünleri yer almaktadır. Bu grup protein içeriği ile çocuğunuzun büyüme ve gelişmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Süt Grubu: Süt, ayran, yoğurt, kefir, peynir gibi gıdaları içerir. Protein içerikleri yüksektir bu nedenle çocuğunuzun büyüme ve gelişmesine katkı sağlayacaktır. Süt grubu kalsiyum minerali için iyi bir kaynaktır ve diş, kemik sağlığı gelişimi ve korunması için önemli bir gruptur.
Ekmek-Tahıl Grubu: Ekmek, makarna, bulgur, pirinç gibi gıdaları içermektedir. Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu grup günlük enerjinin karşılanmasında önemli bir yer tutmaktadır. Rafine olmayan tahılların B vitaminleri ve posa içeriği olumlu yönde dikkatimizi çekmektedir.
Meyve-Sebzeler Grubu: Meyve ve sebzeler zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Özellikle C vitamini içeriği ile dikkatimizi çeken meyve ve sebzeler bağışıklığı güçlendirici ve cilt problemlerini önleyicidir. Posa içeriğinin de yüksek oluşu çocuklarınızı sindirim sistemi rahatsızlıklarından koruyacaktır.
Not: Besin gruplarının tüketim miktarı, günlük alınması gereken enerji çocuğun alışkanlıklarına, sağlık durumuna göre planlanmalıdır.
DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN
Yorumlar
Kalan Karakter: