Romatizmal hastalıklar
EGEUMUT Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm.Dr. Hanife KUCUR, Romatizmal Hastalıklar ile ilgili olarak gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu:
“Toplumda romatizma diye bilinen hastalık en az 150 hastalıktan oluşan bir hastalık grubudur. En çok bilinenleri olan eklem romatizması da denilen romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilittir. Romatizmal hastalıklar, bildiğimiz gibi vücudumuzu hareket ettiren kemik, kas ve eklem sistemimiz ile ilgili hastalıklardır. Bu hastalıklar sonucu, hareketle veya hareket olmadan yaygın kas kemik ağrıları, eklemlerde şişlik ve kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve bazen de tutulan bölgede ısı artışı gibi çeşitli şikayetler olabilir. Romatizmal hastalıklar genellikle kronik hastalıklardır, daha sıklıkla kadınlarda görülür, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Romatizmal hastalıklar, kronik hastalıklar olduğu için insanın tüm yaşantısını etkiler, romatizmal hastalığı olan insanlar, kendilerini hep yorgun hissederler, diğer insanlardan daha fazla bir şekilde ağrı kesici kullanmak zorunda kalabilirler. Romatizmal hastalıkların sebebi genellikle belli değildir, vücudumuzun kendi hücre ve dokularına karşı isyan etmesi gibi de değerlendirebileceğimiz bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklardır.
Romatizmal hastalıkların klinik belirtileri: hareket sisteminde, özellikle eklemlerde değişik düzeydeki hareket zorluklarıdır. Belirtilerin birbirine çok benzemesine karşın oluş nedenleri çok çeşitlidir. Hastalığı yapan sebepler; dejeneratif (kireçleme), enfeksiyoz(iltihabi), hormonal, metabolik olabilir. Romatizmal hastalıkların sosyo ekonomik öneminin özellikle sanayileşmiş ülkelerde daha iyi anlaşılmış olmasından sonra romotoloji tıbbın en ilgi çekici dallarından biri olmuştur. Romatizmal hastalıklar özellikle romatoid artirit bazı ailelerde daha sık görülmesi kalıtımsal bir eğilimi düşündürmektedir. Romatizmal hastalıkların ortaya çıkmasında soğuk, nem,enfeksiyonlar,bakteri toksinleri,hormonlar,gerek bedensel gerekse ruhsal aşırı zorlamalar; hastalığın başlamasında etkili olabildikleri anlaşılmıştır. Romatizmal hastalıkların bağ dokusu hücreleri kendilerini etkileyen uyaranlara karşı aşırı bir tepki gösterirler. Bu tepkinin ilk belirtileri eklemlerin, tendonların(kirişlerin), kasların, kıkırdakların, damarlarla sinirlerin bağ dokularındaki önce fonksiyonel sonrada yapısal değişikliklerdir. Romatizmal hastalıklarda imnün(bağışıklık) sisteminde bir düzen bozukluğu oluşur. Bu da eklemlerde iltihap ve doku yıkımına neden olur. Romatizmal hastalıklarda uygulanan tedaviler çok yönlüdür ve ilaç tedavisi bunlardan sadece biridir. Hastaların ağrılarının azaltılmasında, eklemlerindeki biçim bozukluklarının, kaslarda atrofinin (erimenin) önlenmesinde ve hastalardaki ruhsal düzensizliğin dengelenmesinde, hayata bağlanmalarında fizik tedavi, tıbbi egzersizlerle, tıbbi ve mesleki rehabilitasyonun büyük katkısı olur.
Romatizmal hastalıklarda
• Bulaşıcı-mikrobik hastalık değildir
• Kalıtsal olabilir
• Şişman hastalarda eklemlere daha fazla yük bineceği için romatizmal hastalıkların şiddetini artar
• Sigara ve aşırı alkol damar yapısını bozarak şikayetlerin artmasına neden olur
• Şeker hastalığı ve yüksek kan şeker düzeyleri de damarları bozarak şikayetleri artırır
• Romatizmal hastalıklardan bazıları akciğer, kalp ve böbrek gibi iç organları da tutabilir
• Halsizlik ve yorgunluk -özellikle sabah yorgunluğu- sıklıkla görülür
• Tedavi uzman hekim tarafından düzenlenmelidir
• Tedaviye rağmen çoğu hastada şikayetler tamamen yok olmaz
• Ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi şikâyetler tedavi ile azaltılmaya çalışılır
• Tedavinin temeli, vücudun savunma sisteminin baskılanması esasına dayanır
• Romatizmal hastalıklarda tedavi ömür boyu sürer”
Yorumlar
Kalan Karakter: