-Manisa Celal Bayar Üniversitesi (Manisa CBÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Tetik, beyin damarlarında tıkanma ya da kanamaya bağlı ortaya çıkarak, ölüme kadar götürebilen inmenin (felç) Türkiye’de 3, Avrupa’da 2. ölüm nedeni olduğunu belirterek, 60 yaşından büyük insanların bir defaya mahsus olmak üzere boyun damarlarının taranması ve baktırmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
İnmenin bir kişiyi, ikinci ve üçüncü kişiye bağımlı hale getiren gerekse de hayatını kaybetmesine neden olan ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Tetik, “Felç bir damar hastalığıdır. Genelde 2 tip olarak karşımıza çıkmaktadır. Damarın yırtılmasına bağlı olarak ya da damarın aniden tıkanmasına bağlı olarak gelişen, tıkanma bölümünün sonraki beyin bölümünde oksijen ve kan akışının azalmasına bağlı bir doku ölümüdür. Bunun sonucunda çeşitli belirtiler oluşmaktadır. En önemlisi de kişinin yarısını tutan diğer yarısının tutmasıyla gerçekleşen bir durum ile karşı karşıya kalıyoruz. Genelde sessiz bir hastalıktır. Hiçbir belirti vermeden, bir anda kişide bir yarısının tutmaması ile gelişebiliyor. En önemli nedeni de kalpten herhangi bir pıhtının beyin bölgesine attığı gibi boyun bölgesindeki damarların ani tıkanması ya da o bölgedeki yaşanan damar sertliği veya damar kireçlenmesinin neticesi olarak çıkan pıhtıların beyne atmasından da kaynaklanıyor” diye konuştu.
“ERKEKLERDE GÖRÜLME ORANI DAHA YÜKSEK”
Hastalığın 60 yaş ve üzeri insanlarda arttığını dile getiren Prof. Dr. Tetik, “Özellikle erkeklerde daha fazla oranda görülmektedir. Burada asıl önemli olan konu risk grubu dediğimiz hipertansiyon, kan yağlarının çok yüksek olduğu hallerde, şeker hastalarında, hareketsiz yaşamı olan insanlarda, çok kilolu, sigara içen ve alkol alanlarda bu hastalık daha çok karşımıza çıkmaktadır. 60 yaşından büyük insanlar bir defaya mahsus olmak üzere boyun damarlarının taranması ve baktırmasında büyük önem var. Bu hastalığa yakalanan erkeklerde, erken tedavi ile en iyi ilaç tedavisiyle felç olaylarını azaltabilir ve önleyebiliriz. Felçten hemen 3 dört saat sonra gelen hastalara pıhtı eritici ilaç vererek ya da doğrudan ameliyatla o bölgeyi temizleyerek hastanın sıkıntısını gidebiliriz” diye konuştu.
“COVİD-19 İLE BİRLİKTE HASTALIK ARTTI”
Korona virüs (Covid-19) ile birlikte hastalıkta artış yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Tetik, “İnme beyin damarlarında olduğu gibi ayak ve kalp damarlarında da karşımıza çıkabiliyor. Bu tür hastalar bize geldiği zaman ayak ve kalp damarlarını da inceliyoruz. Olası bir kalp krizinin de önüne geçmiş oluyoruz. Boyun damarlarında darlık dereceleri var. Bizim için önemli olan yüzde 70 ve üzeri olan darlıklardır. Bunun altındakiler de darlıklarda beyne pıhtı atılabiliyor. İnme ülkemizde 3. ölüm nedenleri arasında yer alırken, Avrupa’da ise 2. ölüm sebebidir. Covid-19 ile birlikte gerçekten bu hastalık arttı. COVİD-19 hastalığının ilk gününden itibaren inme hastalarını sıklıkla görmeye başladık” diye konuştu. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: