Özellikle kışın elektrik kesintisi ve arızası olmaması için ev hanımlarına büyük görev düşüyor.
ÜLKEMİZDE bazı yerleşim bölgeleri, yaşam koşulları ve iş hacminin biraz daha iyi olmasından dolayı aşırı göç almaktadır. Bu da o yerleşim bölgesinin, aşırı nüfus artışı ile öngörülenden fazla ve hızlı büyümesine neden olmaktadır.
Bu plansız ve öngörülenden hızlı sağlıksız büyüme, günlük yaşamımız için gerekli olan elektrik, su, ulaşım ve sağlık gibi hizmetlerin yetersiz kalmasına ve aksamasına neden olmaktadır
Bu sorunların çözümü, ihtiyaç duyulan hizmetlerin, artan nüfus hızıyla aynı oranda arttırılması ile olur. Bu da ekonomik güç, sağlıklı planlama ve belli bir zaman diliminde olur. Bu aşamada öncelikli olarak yapabileceğimiz, elimizde ki bu kısıtlı kaynak ve hizmetleri dikkatli, ölçülü ve tasarruflu bir biçimde kullanmaktır.
Dikkatinizi çekmiştir elektrik kesintileri ve arızaları daha çok kış şartlarında ve akşam saat on yedi ile yirmi iki saatleri arasında olmaktadır. Elektrik arızası ve kesintilerin en az olması için yukarıda belirttiğimiz zaman diliminde devreden çok akım çeken, elektrikli ısıtıcılar, ütü, elektrikli fırın, ızgara, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kaynak makinesi gibi cihazları evimizde ve iş yerimizde, hepsini aynı anda kullanmamaya özen gösterelim veya ölçülü kullanalım. Unutmayalım bu cihazların en küçüğü bin vatlıktır. Bu da elli vatlık yirmi adet ampulün bir saatte devreden çektiği elektrik akımının karşılığıdır.
Aynı gün ve saatteki elektrik devresine yapılan bu aşırı yüklenme kabloların, sigortaların ergimesine ve trafoların patlamasına neden olmaktadır.
Ayrıca evimizde veya iş yerimizde hatalı tesisat döşemesi veya bizlerin yanlış olarak bilmeden bu yüksek akım çeken cihazları aynı elektrik hattına bağlayıp aynı anda çalıştırmamız cihazların arıza yapmasına veya sigorta, fiş, piriz ve kabloların aşırı ısınıp yanmasına ve yangınlara neden olmaktadır.
Üzülerek belirtiyorum ki, günlük yaşamımızda kolaylık sağlayan ve teknolojinin nimetleri olan bu elektrikli cihazları kullananlara gerekli teknik bilgi verilmediği ve alınmadığı için ağır can ve mal kaybıyla ilgili bedel ödüyoruz.
Unutmayalım elektrikli cihazları kullanmak dikkat bilgi ve özen ister. İhmale gelmez.
M.Kemal ÇAMLI Emekli Öğretmen
Yorumlar
Kalan Karakter: