OTİZMLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELER SAHNEYE ÇIKTI
MANİSA'da, otistik çocuğu olan anneler yaşadıklarını skeçle sahneledi. Protokol üyeleri ve öğrencilerin izlediği skeçte, otizme de dikkat çekildi.
Manisa Fatih Anadolu Lisesi, Manisa Otizm Derneği işbirliğiyle, Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi'nde bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa İl Emniyet Müdürü Erhan Alkaya, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Manisa Otizm Derneği Başkanı Saadet Şeranoğlu, otizmli çocuklar ile aileleri ve öğrenciler katıldı. Otistik çocuk sahibi ailelerin etkinlikte "Farklıyım, Farkındayım, Ya siz?" yazılı siyah tişörtler giymesi dikkati çekti.
DUYGULANDIRAN KONUŞMA
Kendi hayatından örnekler vererek otizmle yaşamanın önemine değinen Otizm Derneği Başkanı Şeranoğlu, "Onun diğerleri gibi olmadığının farkındasındır. Çocuğun, teşhis konmadan önceki gün senin canından kopan, memenden beslenen ve hala bir parçanmış gibi hissettiğin biriyken, teşhis konduğu andan itibaren, bir bilenin sana ne yapman gerektiğini söylemedikçe ulaşamayacağın biri gibi oluverir. Bizden biri değil, bir yabancı, içinde ne gibi süreçler yürüdüğünü bilmediğin bir ötekidir artık. Depresyona girip, elini eteğini çeker, paran varsa bir uzman bulur, şanslıysan iyisine çatar ve bir yandan çocuğunun bir sabah "Günaydın, anneciğim. Bugün ne güzel bir gün' diyerek, seni kucaklamasını hayal ederken, bir yandan da ona her baktığında, "ulaşılmaz' bir çocuğa sahip olmanın acısını yaşarsın. Benim otizmle tanışmam, 2000 yılında ikiz çocuklarımı kucağıma almamla başladı. 2 yaşında ikizlerime otizm teşhisi kondu. Yıllarca çocuklarımı eğitmek için uğraştım. Çocuklarımı topluma kazandırmak istedim. Ama çocuklarım hep dışlandı, kaynaştırılmak istenmedi" dedi.
Şeranoğlu, otizmin sadece ailelerin değil toplumun sorunu olduğunu dile getirip, "Ozan ve Oğuz, isminde, otizmli iki çocuğum benim sorunum ama yarın? İyi eğitim almazlarsa, çocuklarınızı çocuklarımızdan uzaklaştırırsanız, çocuklarımızı aranıza almazsanız hepinizin sorunu olacaktır. Çünkü çocuklarım artık 14 yaşında iki delikanlı. Ben artık ellerini tutamıyorum. Lütfen beraber ellerini tutalım. Otizmlilerin sevin ve anlayın" diye konuştu. Şeranoğlu'nun konuşması duygulu anların yaşanmasıan neden oldu.
Konuşmaların ardından Fatih Anadolu Lisesi öğrencileri, iki perdelik tiyatro oyunu "Rumuz Goncagül'ü sahneledi.
Tiyatro oyunun ardından sahneye otizmli çocukları bulunan anneler çıktı. Anneler kendi hayatlarından derledikleri skeçleri katılanlara sahneledi. Anneler çocuklarının otizimli doğumundan, büyütene kadar yaşadıkları sıkıntıları skeçlerle anlattı. Skeçler, izleyicilerden ol bol alkış aldı.DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: