Orta kulak iltihapları
EGEUMUT Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ali Galip Yüksel, Orta Kulak İltihapları ile ilgili olarak gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
İltihabın akut ya da kronik olması tedaviyi de değiştirir. Akut enfeksiyonlarda ilaçlarla tedavi yapılırken, kronik orta kulak iltihaplarında cerrahi tedavi gerekir.
Orta kulak iltihabının nedenleri arasında östaki tüpünün fonksiyon bozukluğu en önemlisidir. Östaki tüpü orta kulağı geniz boşluğuna bağlayan kanalcıktır. Bu kanalcığın fonksiyonları; orta kulak boşluğundaki gaz basıncının normal atmosferik basınçla dengelenmesi , genizdeki içeriğin orta kulağa geçmesinin engellenmesi, orta kulaktaki sekresyonların siller iletim ile atılmasıdır. Bu normal fonksiyonların herhangi birisinin aksaması orta kulak iltihabı nedeni olabilir. Östaki tüpünün fonksiyonlarındaki bozulmanın nedenleri anatomik veya östaki tüpü mukozasının enflamasyonudur. Yarık damak olan çocuklarda ve down sendromlu olgunlarda anatomık sebepli östaki fonksiyon bozukluğundan dolayı orta kulak iltihapları daha fazladır. Yine büyük geniz eti östaki kanalına basınç yaparak fonksiyon bozukluğu oluşturabilir.
Akut orta kulak iltihabının en sık görülen belirtileri kulak ağrısı, ateş, işitme kaybı, kulak akıntısıdır. Kulak akıntısı her zaman olmayabilir. Hayatın ilk 2 yılı akut orta kulak iltihabının en çok görüldüğü dönemdir. Çoğu insan çocukluğunun bir döneminde en azından bir kez orta kulak iltihabı geçirmiştir. Orta kulak iltihabı risk faktörleri arasında; bakım evi, kreş gibi toplu yaşanılan yerler, anne sütü almamak, sigara dumanına maruz kalmak (pasif içicilik), mevsimsel değişime bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çevresel faktörler yanında bağışıklık sistemindeki bozukluklar, yarık damak ve down sendromu gibi hastaya ait nedenler vardır. Anne sütünün koruyuculuğunun nedeni tam olarak gösterilememiş olmakla beraber antibakteriyel ve immunolojik kazançlarla özellikle hayatın ilk 6 ayında akut orta kulak iltihabına karşı koruyucu olduğu söylenebilir.
Yapılan araştırmalarda ailesinde sigara içen varsa bu çocuklarda orta kulak iltihabının daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Sebebi pasif içiciliktir. Kış aylarında orta kulak iltihabının fazla görülmesi bu aylarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık olmasındandır.
Son 6 ayda 3 den fazla veya 1 yılda 4 den fazla akut orta kulak iltihabı olması halinde tekrarlayan orta kulak iltihabından bahsedilir. Bu çocuklarda profilaktik antibiyotik tedavisi, aşı ve proflaktik timpanostomi tüpünden yararlanılır.” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: