ORGANİK YUMURTA TESİSİNİ GEZDİLER
MANİSA'nın Kula İlçesi'nde 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' kapsamında, geçen yıl haziran ayında organik yumurta üretmeye başlayan ve organik ürün sertifikası alan Avukat Nihat Dayan, organik ürünlerdeki çeşitliliğini geliştirmeyi hedefliyor.
Manisa'nın ilk organik yumurta ürün sertifikası olan çiftliğini, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Aksoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaaslan, Kula Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Atakan Bedez, Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürleri, Manisa Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Aktaş ve tavuk üreticileri ziyaret etti. Tesis hakkında bilgi alan ziyaretçiler, Avukat Nihat Dayan'ı tebrik etti.
Endoğal Organik Yumurta tesisi sahibi Avukat Nihat Dayan, bu konudaki çalışmalarına müteşebbislik ruhu sayesinde karar verdiğini dile getirdi. Kula'daki hava şartlarının organik tavukçuluk ve organik yumurtacılığa uygun olduğuna dikkat çeken Dayan, İlçe Tarım Müdürlüğü ile irtibata geçerek yatırım yaptığını açıkladı. Bakanlık'dan destek aldığını ifade eden Nihat Dayan, "Organik yumurta üretimine devletin destek vermesi gerekir. Sözleşmelerimizi yaptık. Kümes, folluk, otlak alan ve üreme alanı koşullarını yerine getirdik. Organik sertifikamızı da aldık. Yakın zamanda paketleme tesisimiz de bitecek. Hedefimiz sadece organik yumurta değil. Bu bölgede organik tarhana ve bulgur çalışmaları yapacağız" diye konuştu. Nihat Dayan daha sonra gelen misafirlere organik yumurta ve Kula yöresel yemekleri ikram etti.
DAHA AZ KİMYASALLA ÜRETİM
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Aksoy, endüstriyel tavukçuluk, organik üretim ve alternatif sistemler konusunda dersler verdiğini ve araştırmalar yaptığını söyledi. Türkiye'nin tavukçuluk sisteminde çok başarılı bir ülke olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aksoy, Avrupa'da en fazla tavuk eti üreten ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Manisa'nın bu illerin başında geldiğini söyleyen Aksoy, "Endüstriyel tavukçuluktan vazgeçemeyiz. Dünyada alternatif sistemler dediğimiz hayvanların otlaklara çıktığı, daha refah içinde yaşadıkları sistemler de çok popüler. Hayvanlar daha rahat ortamlarda yaşadıkları için stres düzeyleri daha düşük. Bu yüzden daha az sağlık korumayla ilgili önlemler alıyoruz. Böylelikle hayvanlar daha mutlu. Daha az kimyasal kullanarak üretim yapıyoruz. Avrupa'daki tavukların sadece yüzde 50'si kafeste, geri kalanlar otlakta dolaşıyor. Yüzde 20 kırsal nüfusa sahip olan bir ülke olarak bu tip sistemleri daha fazla önemsemeliyiz" diye konuştu.
"DÜNYA SIRALAMASINDA 15'İNCİ SIRADAYIZ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İl Tarım Uygulamaları Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan ise, organik tarımın gelişimi ve yaygınlaşması için birçok faaliyetler yürüttüklerini belirterek 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi'nin ülke genelinde 46 ilde 18 araştırma üzerinde yürütüldüğünü kaydetti. Dünyada 164 ülkede organik üretimin yapıldığını söyleyen Karaarslan, "Türkiye, organik tarımsal faaliyet yapan ülkeler arasında dünya sıralamasında 15'inci sırada. 2005 yılından itibaren organik hayvancılık faaliyetleri de gelişmeye başladı. 2011 yılından itibaren organik hayvancılık destekleme kapsamına alındı" dedi.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: